4 manieren om regenwater op te vangen en grijs water te hergebruiken

 4 manieren om regenwater op te vangen en grijs water te hergebruiken

Brandon Miller

  Waterschaarste is op veel plaatsen seizoensgebonden en één manier om dit te voorkomen is het opvangen en opslaan van regenwater. Een andere manier is het hergebruiken van huishoudelijk grijs water. Tuinen en groene daken kunnen hiervoor als reservoirs worden gebruikt.

  João Manuel Feijó, landbouwkundige en specialist in Biophilic Design, legt uit dat grijs water het afvalwater is van douches, gootstenen, baden, tanks en wasmachines of vaatwassers. Het vertegenwoordigt een groot percentage van het huishoudelijk afvalwater: 50 tot 80%.

  "De mogelijkheid om grijs water te hergebruiken is daarom zeer waardevol voor de maatschappij om een grotere hoeveelheid en betere kwaliteit van deze onmisbare bron te krijgen," zegt hij. Grijs water, of huishoudelijk afvalwater, kan op verschillende manieren worden hergebruikt en deze praktijk brengt verschillende voordelen met zich mee voor consumenten en de maatschappij in het algemeen, zoals:

  • Besparing op de waterrekening;
  • Minder vraag naar rioolwaterzuivering;
  • Minimaliseert watervervuiling;
  • Helpt waterbronnen te sparen;
  • Bevordert bewust gebruik van water.

  Hoe grijs water hergebruiken en regenwater opvangen

  1 - Groene daken met regenput

  Feijó legt uit dat het groene dak naar voren kwam als een uiterst levensvatbaar alternatief voor mensen die een duurzamere levensstijl nastreven: "Het is een grote regenput voor het opvangen en hergebruiken van water in huizen, gebouwen en industrieën".

  Zie ook

  • Hoe leververpakkingen correct afvoeren
  • Hoe plant je kamille?

  Naast het hergebruik van water voor niet-drinkbare doeleinden, garandeert een groendak de thermische en akoestische bescherming van de omgeving, harmonie met de natuur, de vermindering van vervuiling en de vorming van een mini-ecosysteem in de stad.

  2 - Ondergrondse regenput

  In plaats van op daken of terrassen wordt het op de grond geïnstalleerd, zoals in tuinen, parkeergarages of doorlatende trottoirs. De ondergrondse regenput maakt het hergebruik van grote hoeveelheden water mogelijk.

  Het systeem werkt als een regenwaterreservoir, waardoor regenwater kan worden hergebruikt voor tuinirrigatie, watervoorziening, brandbestrijding en andere doeleinden.

  3-meren en natuurlijke zwembaden

  Het systeem van meren en natuurlijke zwembaden is de beste optie voor het hergebruik van grijs water. Naast het verfraaien van de externe omgeving van plaatsen zoals huizen, boerderijen, flatgebouwen of bedrijven, zorgt dit systeem voor een natuurlijke en ecologische recycling van afvalwater.

  Zie ook: Leer vloeren en muren leggen

  Biologische zwembaden, zoals ze ook wel worden genoemd, hebben geen chloor of filters nodig om te werken. Ze worden onderhouden dankzij de waterplanten die zorgen voor netheid en onderhoud.

  4- Blauw en groen bufferbekken

  Het water wordt tegengehouden door een vegetatiestructuur die fungeert als een bovenste reservoir. Overtollige neerslag infiltreert dus in het bufferbekken en stroomt langzaam door de onderste buis met een kleinere diameter. Wanneer de neerslagintensiteit toeneemt, begint het water bovendien door de bovenste buis te circuleren.

  Zie ook: Leer meer over de verschillende soorten varens en hoe je ze kweekt

  Zo draagt het ook bij aan de stedelijke afwatering door regenwater te dempen en werkt het als luchtzuiveraar. De structuur houdt deeltjes onzuiverheden tegen die onder de afdekkingen terechtkomen en wisselt CO2 uit voor zuurstof.

  Bekijk meer van dit soort content op de Ciclo Vivo-website!

  Duurzame architectuur vermindert de impact op het milieu en brengt welzijn
 • Duurzaamheid Duurzame theewinkel: haal je fles met blaadjes, drink hem op en breng hem terug!
 • Duurzaamheid De tijd raakt op: Google timelapse toont de gevolgen van klimaatverandering
 • Brandon Miller

  Brandon Miller is een ervaren interieurontwerper en architect met meer dan tien jaar ervaring in de branche. Na het behalen van zijn diploma in architectuur, ging hij werken met enkele van de beste ontwerpbureaus in het land, waar hij zijn vaardigheden aanscherpte en de ins en outs van het veld leerde kennen. Uiteindelijk ging hij zelfstandig verder en richtte hij zijn eigen ontwerpbureau op dat zich richtte op het creëren van mooie en functionele ruimtes die perfect aansluiten bij de behoeften en voorkeuren van zijn klanten.Via zijn blog, Follow Interior Design Tips, Architecture, deelt Brandon zijn inzichten en expertise met anderen die gepassioneerd zijn door interieurontwerp en architectuur. Op basis van zijn jarenlange ervaring geeft hij waardevol advies over alles, van het kiezen van het juiste kleurenpalet voor een kamer tot het kiezen van het perfecte meubilair voor een ruimte. Met een scherp oog voor detail en een diep begrip van de principes die ten grondslag liggen aan geweldig design, is Brandon's blog een go-to-resource voor iedereen die een prachtig en functioneel huis of kantoor wil creëren.