11 vragen over bakstenen

 11 vragen over bakstenen

Brandon Miller

  Is er een keurmerk of certificering die de kwaliteit van het materiaal garandeert?

  In de wereld van kwalificatie en certificering is de massieve baksteensector nog steeds in ontwikkeling. "Hoewel de normen die de afmetingen en andere kenmerken bepalen al bestaan, is er tot op heden geen kwaliteitsprogramma," zegt Vernei Luís Grehs, kwaliteitsadviseur van de Nationale Vereniging van de Keramische Industrie (Anicer). Dus zijn er op de markt allerlei stukken met betrekking tot hardheid enHet ophogen van muren met keramische blokken is gemakkelijker en sneller, omdat de stukken groter en regelmatiger zijn", aldus architect Roberto Aflalo Filho, maar de goede pottenbakkerijen geloven in het product en investeren in de blootgestelde modellen: "We gebruiken pure klei en het bakken gebeurt praktisch in contact met de omgeving.Wij zorgen voor de afwerking, die glad of rustiek kan zijn", voegt Rodolfo Siqueira toe, eigenaar van Cerâmica Marajó, in Rio de Janeiro. "De gewone bakstenen, tot vijf keer goedkoper dan de zichtbare, zijn gemaakt van gemengde klei, branden verder weg van het vuur en worden gebruikt om muren op te trekken", zegt Caju.

  2. Waarop moet worden gelet bij de aankoop?

  Zonder kwaliteitsprogramma's kan de consument zich verloren voelen en daarom wijzen specialisten op zorgvuldigheid bij de keuze: "Stukken met het merk van de fabrikant erop gestempeld garanderen verantwoordelijkheid voor het product", zegt Vernei Luís Grehs, kwaliteitsadviseur van de Nationale Vereniging van de Keramische Industrie (Anicer). Een andere suggestie is om de ene steen tegen de andere te slaan: "De uitstoot van een metaalachtig geluid demonstreertHet geheim van een goede baksteen zit hem in de combinatie van de grondstof en het juiste bakproces: "Elke klei vraagt om een combinatie van temperatuur, plaats in de bakoven en de juiste bakmethode.ideale oven en baktijd", legt ingenieur Antonio Carlos de Camargo van het Laboratorium voor Keramische Technologie van het Technologisch Onderzoeksinstituut van de Staat São Paulo (IPT) uit.

  Zijn massieve bakstenen goede thermische isolatoren?

  Het thermische comfort dat de baksteen biedt, is te danken aan zijn hoge thermische inertie. Met andere woorden, omdat hij massief is, heeft hij een grote capaciteit om warmte op te slaan: hoe meer massa, hoe groter de thermische inertie. Dit maakt hem ideaal voor muren in steden waar de temperatuurschommelingen groot zijn, zoals in São Paulo. "De warmte die overdag wordt geaccumuleerd, wordt 's nachts afgegeven aan de binnenkant van het huis", zegt Fulvio.Vittorino, onderzoeker van het Laboratorium voor Hygrothermie en Verlichting van het IPT. In warme steden wordt het gebruik van muren van keramische blokken aanbevolen, die worden geboord en minder massa hebben. In het zuiden van het land kan de massieve baksteen ook worden gebruikt, op voorwaarde dat er dubbele muren worden gemaakt "Het luchtkussen dat wordt gevormd isoleert de kou in de winter. In de zomer staat de muur binnen niet in direct contact met de warmte en blijftMaar vergeet niet: goede isolatie is ook afhankelijk van andere factoren en van een efficiënt ontwerp.

  4. Hoe wordt er gevoegd?

  De mortel van het leggen dient als voegmiddel. Er zijn twee soorten voegen: met de mortel geëgaliseerd op het oppervlak is het een volle voeg. Bij de geplooide voeg wordt de mortel tussen de bakstenen verwijderd met een stuk hout. Een spijker bevestigd aan het uiteinde geeft de diepte van de plooi aan.

  5. wat de mogelijkheden van paging zijn

  Voor gevelbekleding of metselwerk kunnen de zichtbare bakstenen verschillende ontwerpen vormen op de muur of vloer. De meest traditionele samenstelling is de zogenaamde aanlegvoeg, waarbij de rijen elkaar afwisselen. In het visgraatmodel worden de basisstenen met de brede zijde blootgelegd. Daaroverheen vormen dezelfde stenen twee aan twee visgraatvormen. Maar het is mogelijk om dezelfdeIn de opstelling van het damestype vormen twee vloerdelen vierkanten die omgekeerd zijn. In het frame zijn de stukken uitgelijnd.

  6. Hoe houd ik de zichtbare bakstenen altijd mooi?

  Conserveer ze met acrylharsen of siliconen, die de absorptie van water en de daaruit voortvloeiende vorming van slijm voorkomen. Na het aanbrengen creëert de hars een film die het oppervlak donkerder maakt en een beetje glans kan geven. De siliconen daarentegen dringen in de poriën en stoten water af, maar veroorzaken geen verandering in het uiterlijk. Het moet worden aangebracht nadat het voegen is voltooid, op schone, droge bakstenen.Patina-effect kan worden bereikt met whitewash.

  7. Zijn er, afgezien van de antieke charme, nog voordelen aan het gebruik van sloopstenen?

  Vroeger was het bakken over het algemeen beter gedaan. Bovendien hebben bakstenen die de jaren hebben doorstaan in muren of vloeren een grote hardheid en zijn ze praktisch ondoordringbaar. Dit garandeert duurzaamheid", legt architect Paulo Vilela uit São Paulo uit, een liefhebber van antieke stukken, vooral die uit de jaren 20. Hij raadt aan om ze allemaal van dezelfde partij te kopen, want er zijn veelIn de jaren 1920 waren massieve bakstenen 26 tot 28 cm lang, 14 cm breed en 7 cm dik. Tussen de jaren 1930 en 1940 was de lengte al afgenomen". Kies witachtige en geelachtige bakstenen. "De pompoenkleurige brokkelen meer af", voegt hij eraan toe.

  Zie ook: Achtertuin met een rustiek Provençaals tintje

  8. Mogen bakstenen als vloerbedekking worden gebruikt?

  Het gebruik van bakstenen op de vloer vereist enige zorgvuldigheid: in buitengebieden is het beter om de stukken alleen op zonnige plaatsen te installeren, omdat de natuurlijke slijtage van het oppervlakEen ander belangrijk punt is een goed geregelde en waterdichte ondervloer, zodat het vocht uit de grond niet op de planken terechtkomt. Voor het leggen kan dezelfde mortel worden gebruikt als voor de gevels. Voor binnenvloeren raadt architect Vilela aan om het zand in de mortel te zeven: "Zo wordt de voeg gladder. Vloerruw is moeilijk weg te vegen".

  9) Hoe moet de bakstenen vloer worden gelegd?

  Zie ook: Deze matras past zich aan winter- en zomertemperaturen aan

  Het werk begint met de voorbereiding van de basis - een ondervloer van gewapend beton (met ijzergaas). Anders kan de vloer barsten. "Bepaal ook het afvoerkanaal voor het water - een goot of een afvoer", merkt de architect uit São Paulo Rita Müller op. Als dit eenmaal is gedaan, is het tijd om de paginering van de stukken te kiezen. Wat het leggen betreft, is er ook waar op te letten: "De voegen tussen de bakstenen mogen nietLaat minstens 1,5 cm over", waarschuwt architect Fábio Madueño uit Ubatuba, São Paulo. Het legmengsel moet vier delen zand, één deel cement en twee delen kalk bevatten. Voor de afwerking raadt Rita twee lagen siliconenhars aan, die het uiterlijk van het materiaal niet veranderen.

  10- Hoe is het onderhoud van een vloer met dit materiaal?

  Conserveer blootliggende bakstenen met acrylharsen of siliconen, die de absorptie van water en de daaruit voortvloeiende vorming van slijm voorkomen. Eenmaal aangebracht, creëert de hars een film die het oppervlak donkerder maakt en een beetje glans kan geven, terwijl siliconen de poriën binnendringen en water afstoten, maar geen veranderingen in het uiterlijk veroorzaken.

  11) Is het echt nodig om vuurvaste stenen te gebruiken om ovens en barbecues te bouwen?

  Ja, de delen die in contact komen met vuur vereisen vuurvaste stenen die bestand zijn tegen hitte. "Voor het leggen is vuurvast cement of mortel nodig gemengd met grind, in plaats van zand", adviseert architect Sérgio Fonseca. Dit soort materiaal is ook onmisbaar binnenin de open haarden - anders laten de frontons, meestal gemaakt van marmer, los door de hoge temperatuur. De architectLuciano Graber is nog voorzichtiger: "Voor de veiligheid plaats ik meestal een thermische isolator tussen het metselwerk en het marmer", onthult hij. Als dit niet mogelijk is, mag de steen niet verder reiken dan de opening van de haard.

  Brandon Miller

  Brandon Miller is een ervaren interieurontwerper en architect met meer dan tien jaar ervaring in de branche. Na het behalen van zijn diploma in architectuur, ging hij werken met enkele van de beste ontwerpbureaus in het land, waar hij zijn vaardigheden aanscherpte en de ins en outs van het veld leerde kennen. Uiteindelijk ging hij zelfstandig verder en richtte hij zijn eigen ontwerpbureau op dat zich richtte op het creëren van mooie en functionele ruimtes die perfect aansluiten bij de behoeften en voorkeuren van zijn klanten.Via zijn blog, Follow Interior Design Tips, Architecture, deelt Brandon zijn inzichten en expertise met anderen die gepassioneerd zijn door interieurontwerp en architectuur. Op basis van zijn jarenlange ervaring geeft hij waardevol advies over alles, van het kiezen van het juiste kleurenpalet voor een kamer tot het kiezen van het perfecte meubilair voor een ruimte. Met een scherp oog voor detail en een diep begrip van de principes die ten grondslag liggen aan geweldig design, is Brandon's blog een go-to-resource voor iedereen die een prachtig en functioneel huis of kantoor wil creëren.