17 planten voor de badkamer

 17 planten voor de badkamer

Brandon Miller

  Kamerplanten kunnen je huis meer badkamers aangenamere plaatsen, een vleugje groen toe te voegen aan het decor en verbetering van de luchtkwaliteit .

  Een badkamer is meestal een omgeving heet en vochtig Dit biedt de perfecte omgeving voor sommige kamerplanten en water om ze te besproeien is altijd bij de hand. Toch moet je ze verstandig kiezen, want deze omstandigheden zijn bijvoorbeeld niet altijd ideaal:

  • Hoewel een badkamer tijdens het baden voor veel warme, vochtige lucht zorgt, wordt de omgeving koeler en minder vochtig als hij niet gebruikt wordt, vooral 's nachts. Zulke grote temperatuurschommelingen zijn voor veel planten niet ideaal.
  • Niet alle planten houden van een hoge luchtvochtigheid: de vetplanten Ze geven de voorkeur aan drogere omstandigheden en gaan rotten als ze constant vochtig worden gehouden; sommige kamerplanten kunnen schimmelen bij een hoge luchtvochtigheid.
  • Sommige badkamers ontvangen zeer weinig zonlicht, dus geef niet op als dit in jouw badkamer het geval is. TL-lampen geven veel licht met golflengten die planten kunnen gebruiken.
  • Bij het kiezen van planten voor een badkamer moet je rekening houden met deze drie factoren: weinig licht, een hoge luchtvochtigheid en temperatuurschommelingen. Hier volgen enkele suggesties:

  1. hangende arpargo ( Asperge densiflorus )

  Volumineuze en levendige hangende asperges houden van de vochtigheid van een badkamer. Ze doen het goed in matig of vol licht, dus een plek bij een raam is ideaal. Ze voelen zacht aan, maar de stengels hebben doornen, dus wees voorzichtig. Ze kunnen tot 60 cm groeien, met takken die zijwaarts kunnen uitsteken tot 6ft.

  • Kleurvariatie: lichtgroen blad
  • Blootstelling aan de zon: fel kunstlicht of zonlicht uit het raam
  • Bodemeisen: Goed gedraineerde potgrond.

  OPMERKING

  Deze plant is zeer giftig - houd het uit de buurt van huisdieren en kleine kinderen.

  Bamboe ( Bambusa spp. )

  Het kweken van bamboe Dit is een belangrijke factor, omdat bamboe erg invasief kan worden als het in de tuin wordt geplant. Maar zelfs in een afgesloten ruimte kunnen bamboes groot worden, waardoor ze jaarlijks verplant moeten worden.

  Variëteiten die clusteren hoeven minder vaak verplant te worden dan variëteiten die zich verspreiden. Geef bamboe tijdens het groeiseizoen wekelijks een verdunde stikstofrijke meststof, en in de winter slechts maandelijks.

  Zie ook: Eetbare borden en bestek: duurzaam en gemakkelijk te maken
  • Kleurvariëteit: licht- tot donkergroen blad; diverse vormen
  • Blootstelling aan de zon: volle zon tot gedeeltelijke schaduw
  • Bodemeisen: Geeft de voorkeur aan zanderige potgrondmixen, maar verdraagt de meeste substraten.

  Begonia ( Begonia spp. )

  Veel soorten begonia's groeien goed in potten en hebben baat bij de warmte en vochtigheid van een badkamerplank In het bijzonder koningsbegonia's ( Begonia rex ), met hun opzichtige gebladerte, groeien goed binnenshuis.

  Begonia's houden van vochtige omstandigheden, maar niet van drassige grond, want dat kan wortelrot veroorzaken. Begonia's die gewaardeerd worden om hun bloemen hebben een lichte plek in de badkamer nodig met wat direct ochtendzonlicht. Begonia's die gekweekt worden voor hun blad hebben een lichte plek nodig uit de buurt van direct zonlicht.

  • Kleurvariëteiten: lichtgroen, donkergroen, bronskleurig of bonte bladeren. Sommige variëteiten worden gekweekt voor hun bloemen, andere voor hun bladeren.
  • Blootstelling aan de zon: zorg voor direct zonlicht om de bloei te bevorderen; zorg voor gefilterd licht voor variëteiten die gekweekt worden voor hun gebladerte.
  • Bodemeisen: Begonia's doen het het beste in algemene potgrondmengsels.

  Bromelia's (diverse genres)

  De bromelia's zijn ongewone exemplaren; ze produceren gemakkelijk langdurige bloemen op plaatsen waar de meeste kamerplanten niet bloeien. Ze bloeien met gele bloemen In de winter zijn ze roze of rood van kleur en de bloei duurt enkele weken.

  Bromelia's omvatten verschillende plantengeslachten en tientallen soorten, waarvan er veel epifytisch zijn (ze trekken vocht aan uit de lucht in plaats van uit de grond). Ze zijn ideaal om vocht op te nemen in een badkamer, maar ze hebben ook een goede luchtcirculatie nodig, die kan worden verzorgd door de afzuigventilator aan te zetten of een kleine draagbare ventilator op te zetten die een paar uur per dag draait.

  Geef ze voeding met een orchideeënmeststof (hoewel het geen orchideeën zijn, hebben ze dezelfde voedingsstoffen nodig).

  • Kleurvariëteit: donkergroen blad met roze of rode bloemen
  • Blootstelling aan de zon: Indirect licht is het beste. Ze verdragen een paar uur direct zonlicht per dag, maar plaats ze niet in de hete middagzon, want dan kunnen de bladeren verbranden.
  • Bodemvereisten: De bodem hangt af van het geslacht en de soort; soorten die aarde nodig hebben, doen het goed in een pottenmix voor vetplanten.

  5. gietijzerfabriek ( Aspidistra elatior )

  Deze plant heeft zijn populaire naam gekregen omdat hij heel moeilijk te doden is. Aspidistra elatior Een tropische soort die 60 tot 90 cm hoog wordt en een van de zeldzame kamerplanten is die bijna volledige schaduw verdraagt.

  Gekleurde variëteiten hebben meer licht nodig dan effen groene exemplaren. Ze hebben ook geen hoge luchtvochtigheid nodig, waardoor ze goed passen in gastbadkamers die niet vaak gebruikt worden.

  • Kleurvariëteit: middelgroen blad; bloeit zelden als kamerplant
  • Blootstelling aan de zon: Weinig en indirect licht; verdraagt volle schaduw
  • Vereiste grond: Goed gedraineerde, veenachtige potgrondmix

  Aglaonema ( Aglaonema spp. )

  Er zijn maar weinig planten die zo tolerant zijn en zich zo goed kunnen aanpassen als aglaonema, dat bestaat uit zo'n 20 soorten van het geslacht Aglaonema Deze tropische vaste planten met grote bladeren gedijen zelfs als je vergeet om ze water te geven en te voeden.

  Hoewel ze van vocht houden, verdragen ze ook droge lucht, zolang je ze uit de buurt houdt van koude tocht, die de bladeren kan beschadigen. Ze worden 25 cm tot 1,20 m hoog, afhankelijk van de variëteit; sommige gewassen hebben een groengrijze en zelfs roze kleur.

  • Kleurvariëteiten: donkergroen; sommige variëteiten zijn gekleurd
  • Blootstelling aan de zon: Weinig, indirect licht; geen direct zonlicht
  • Bodemeisje: Rijke, goed doorlatende potgrondmix

  7. croton ( Codiaeum variegatum var. )

  Je vindt crotonplanten in een verscheidenheid aan felgekleurde bladeren. Deze tropische, breedbladige vaste planten groeien langzaam, maar kunnen wel een hoogte van een meter bereiken en een breedte van een meter, dus zorg ervoor dat je ze genoeg ruimte geeft.

  Croons hebben sterk maar indirect licht nodig en veel vocht, hoewel ze niet graag in vochtige grond staan. Wacht met water geven tot het grondoppervlak droog is. Verminder het water geven in de late herfst en winter.

  • Verschillende kleuren: groen of combinaties van geel, roze, oranje, rood, brons, paars en groen
  • Blootstelling aan de zon: helder en indirect licht
  • Bodemeisen: goed gedraineerde, vochtige potgrondmix
  Boeket voor in bad: een charmante en geurige trend
 • Tuinen en groenten Voor wie geen ruimte heeft: 21 planten die op een plank passen
 • Tuinen en groenten 10 planten die graag in je keuken staan
 • 8. vijgenkruid ( Dieffenbachia spp. )

  Cactusvijgen, ook bekend onder hun botanische naam dieffenbachia, doen het goed met minimale verzorging. Geef ze water als de grond droog is (voel een paar centimeter onder het oppervlak).

  Deze plant heeft meer licht nodig tijdens de korte winterdagen en gefilterd licht in de zomer. Roteer je plant elke maand zodat hij gelijkmatig groeit. Ze kunnen enkele meters hoog worden.

  • Kleurvariëteiten: groene en geel/witte bladcombinaties
  • Blootstelling aan de zon: helder en indirect licht
  • Bodemeisen: losse, snel drainerende potgrondmix

  OPMERKING

  Het is zeer giftig voor mensen, honden en katten, dus houd ze buiten bereik van kinderen en huisdieren.

  Varens (diverse geslachten)

  De varens zijn een unieke familie van schaduwplanten die zich voortplanten door middel van sporen in plaats van bloemen en zaden. Veel varens zijn geweldige kamerplanten en kunnen goed tegen schommelingen in temperatuur en vochtigheid in een badkamer.

  Sommige kunnen zelfs direct in de douche worden gekweekt, waar ze regelmatig worden ondergedompeld. Varens die worden aanbevolen voor de badkamer zijn onder andere Boston ( Nephrolepis exaltata ), avenca ( Adiantum spp. ), vogelnestvaren ( Asplenium nidus ) en knopvaren ( Pellaea rotundifolia ).

  • Kleurvariëteit: licht- tot donkergroen, afhankelijk van de soort
  • Blootstelling aan de zon: Afhankelijk van de soort
  • Bodemvereisten: Afhankelijk van de soort; de meeste gedijen goed in vochtige, goed gedraineerde potgrondmix

  10. gardenia ( Gardenia jasminoides )

  De gardenia's die het meest gekweekt worden als kamerplanten zijn de G. jasminoides Deze tropische, breedbladige vaste planten zijn niet bijzonder gemakkelijk om binnenshuis te kweken omdat ze slecht reageren op koude tocht of plotse hittegolven.

  Ze kunnen echter goed groeien in de vochtige omstandigheden van een badkamer, zolang ze maar voldoende licht krijgen. Gardenia's kunnen grote planten worden, tot wel een meter hoog, maar ze kunnen kleiner worden gehouden door ze regelmatig te snoeien. Geef voeding met een zure meststof.

  • Kleurvariëteit: donkergroene bladeren; witte bloemen
  • Blootstelling aan de zon: heeft zes tot acht uur zonlicht nodig om te bloeien
  • Bodemeis: Goed gedraineerde, zure potgrond rijk aan veenmos

  Orchideeën (Familie Orchidaceae , Verschillende Genres)

  De orchideeën bestaan uit honderden soorten in tientallen geslachten van de plantenfamilie Orchidaceae . veel orchideeën zijn ideaal om te groeien in badkamers die niet te koud worden. sommige soorten worden in de grond geplant, terwijl andere epifyten zijn ( luchtplanten ) die vocht uit de lucht absorberen.

  Orchideeën kunnen wekenlang bloeien en omdat sommige soorten kleine planten zijn, kun je er meerdere bij elkaar zetten. Sommige geven de voorkeur aan matig licht, andere hebben fel licht nodig.

  Zie ook: Hoe verzorg je orchideeën in een flat?
  • Verschillende kleuren: roze, rood, paars, wit, afhankelijk van de variëteit
  • Blootstelling aan de zon: Afhankelijk van de variëteit, maar heeft licht nodig voor de bloei.
  • Vereiste grond: Afhankelijk van het type, maar over het algemeen is een mix van schors nodig voor orchideeën.

  Peace Lily ( Spathiphyllum spp. )

  De lelies van vrede Het zijn elegante planten die minimale verzorging nodig hebben. Ze doen het het beste met regelmatig water en stellen vocht in de badkamer op prijs. Laat de grond niet te lang droog staan.

  Vredeslelies doen het goed in beperkt licht, maar als je plant niet bloeit, heeft hij misschien een iets lichtere plek nodig. Gebruik bij het voeden een goed verdunde mestmix.

  • Kleurvariëteit: heldergroen blad; witte bloemen
  • Blootstelling aan de zon: helder, gefilterd licht
  • Vereiste grond: Goed gedraineerde potgrondmix

  13. philodendron ( Philodendron Spp. )

  De philodendrons zijn tropische planten die goed gedijen in badkameromstandigheden. Sommige variëteiten produceren lianen of sporen met stengels tot 6 m en andere groeien rechtop. Beide soorten zijn relatief eenvoudig te kweken. Als je te veel of te weinig water geeft, laat de plant zijn bladeren vallen.

  Philodendrons hebben helder, indirect licht nodig; te veel schaduw zorgt voor dunne stengels.

  • Kleurvariëteiten: donkergroen blad; sommige cultivars hebben bonte bladeren
  • Blootstelling aan de zon: helder en indirect licht
  • Bodemeisen: potgrondmengsel op basis van aarde

  14. boa constrictor ( Epipremnum aureum )

  Net als de hartbladige variëteit van Philodendron ( P. hederaceum ), a boa constrictor is een bijna onverwoestbare plant. Als kamerplant zie je vaak exemplaren die 1,80 m tot 3 m of meer worden.

  Als je de stengels echter regelmatig snoeit tot net boven een blad, zal de plant voller en dikker worden. Geef water als de grond droog is. De boa gedijt goed bij weinig licht of indirect licht.

  • Kleurvariëteit: groen tot gemarmerd geel blad
  • Blootstelling aan de zon: fel licht tot bijna volle schaduw
  • Bodemeisen: algemene potgrond rijk aan veenmos

  OPMERKING

  Alle delen van de pothosplant zijn giftig als ze worden ingeslikt.

   15. zwaard van St George ( Sansevieria trifasciata )

   Een andere algemene naam voor deze plant is schoonmoeders tong Het zijn planten die weinig onderhoud vergen en hun verticale groei vormt een goed contrast met kruipende en klimmende planten. Afhankelijk van de variëteit kunnen volwassen planten 20 cm tot 1,20 m hoog worden. Als de bladeren beginnen te openen, houd ze dan vast met een touwtje om ze verticaal te laten groeien.

   Sint-Joriszwaarden geven de voorkeur aan helder licht, maar kunnen omgaan met minder dan ideale omstandigheden. Kleurrijke variëteiten hebben meer licht nodig, of kunnen terugvallen op volledig groene bladeren. Potplanten kunnen in de zomer worden verplaatst naar schaduwrijke locaties buiten. Geef water als de bovenste 2 cm van de grond droog is.

   • Kleurvariëteit: donkergroen blad met groengrijze of goudgele strepen
   • Blootstelling aan de zon: helder en warm licht; vermijd direct zonlicht
   • Bodemeisen: Grondgebaseerde potgrondmix

   Chlorofyt ( Chlorophytum comosum )

   Chlorofyten groeien graag in kleine ruimtes, dus plant ze niet in een bak die veel groter is dan de wortel. Volwassen planten hebben regelmatig lange stengels die kleine stervormige bloemen dragen.

   Zodra de bloemen afvallen, vormen zich in hun plaats kleine zaailingen. Deze zaailingen groeien uiteindelijk hun eigen wortels en kunnen worden verwijderd en opnieuw worden geplant om meer chlorofyten te laten groeien.

   Deze onderhoudsarme planten tolereren fel licht, maar de bladeren verbranden in de volle zon. Ze geven de voorkeur aan relatief koele (maar niet vriezende) temperaturen. Ze worden meestal 60 cm breed en 60 cm tot 90 cm lang in potten.

   • Kleurvariëteit: groen blad, soms gestreept met wit
   • Blootstelling aan de zon: indirect en fel zonlicht
   • Bodemeisen: losse, snel drainerende potgrondmix

   Vijgenboom ( Ficus benjamina )

   Als je ruimte hebt voor een kleine boom, is de vijgenboom Hij kan een badkamer versieren, maar houdt niet van plotselinge temperatuurschommelingen. Door koude tocht kan hij zijn bladeren laten vallen, maar die herstellen zich weer.

   Hoewel hij van vocht houdt, houdt hij er niet van om te veel water te krijgen en in vochtige grond te staan. Wacht met water geven tot de bovenkant van de grond droog is. Vijgenbomen geven de voorkeur aan helder, indirect licht en hebben binnenshuis meer licht nodig dan wanneer ze buiten staan.

   • Kleurvariëteiten: heldergroen blad; sommige variëteiten zijn bonte
   • Blootstelling aan de zon: Helder licht; Houdt van een beetje zonlicht bij binnenkweek
   • Bodemeisen: Rijke, snel drainerende potgrondmix

   Denk aan het type badkamer

   Planten voor een badkamer worden meestal gekozen in de veronderstelling dat ze vochtige omstandigheden moeten verdragen. Constante vochtigheid komt echter alleen voor in grote badkamers of gezinsbadkamers waar de douche of het bad vaak wordt gebruikt.

   In een gastentoilet of toilet Houd rekening met de aard van de badkamer en kies planten die geschikt zijn voor deze omstandigheden. Planten voor een gastenbad moeten goed tegen drogere en donkere omstandigheden kunnen.

   *Via De spar

   Ken en kweek de paarse basilicum
  • Tuinen en moestuinen s2: 10 hartvormige planten om je huis op te fleuren
  • Tuinen en moestuinen Weet je hoe je potten en plantenbakken moet kiezen?
  • Brandon Miller

   Brandon Miller is een ervaren interieurontwerper en architect met meer dan tien jaar ervaring in de branche. Na het behalen van zijn diploma in architectuur, ging hij werken met enkele van de beste ontwerpbureaus in het land, waar hij zijn vaardigheden aanscherpte en de ins en outs van het veld leerde kennen. Uiteindelijk ging hij zelfstandig verder en richtte hij zijn eigen ontwerpbureau op dat zich richtte op het creëren van mooie en functionele ruimtes die perfect aansluiten bij de behoeften en voorkeuren van zijn klanten.Via zijn blog, Follow Interior Design Tips, Architecture, deelt Brandon zijn inzichten en expertise met anderen die gepassioneerd zijn door interieurontwerp en architectuur. Op basis van zijn jarenlange ervaring geeft hij waardevol advies over alles, van het kiezen van het juiste kleurenpalet voor een kamer tot het kiezen van het perfecte meubilair voor een ruimte. Met een scherp oog voor detail en een diep begrip van de principes die ten grondslag liggen aan geweldig design, is Brandon's blog een go-to-resource voor iedereen die een prachtig en functioneel huis of kantoor wil creëren.