Gelatineerd hout: leer alles over lambrisering

 Gelatineerd hout: leer alles over lambrisering

Brandon Miller

  Door Murilo Dias

  A lattenhout neemt steeds meer plaats in bij decoratieprojecten en wij helpen je met alles wat je nodig hebt om het juiste model voor je huis te kiezen.

  Te beginnen met de verschillende en beste manieren om een lattenpaneel integreren in je decoratie, maar houd één ding in gedachten: lattenhout is veelzijdig en biedt verschillende toepassingsmogelijkheden.

  Postgraduaat in marketing en luxemarketing, Noura van Dijk bevestigt de veelzijdigheid en geeft een aantal opties voor het gebruik van latten:

  "Gelatineerd hout kan worden gebruikt als spouwmuur, gesloten paneel - rechtstreeks op metselwerk of scheidingswanden, op meubilair, gevels en plafonds - projecten die zowel residentieel als commercieel zijn... Kortom, een enorme veelzijdigheid aan toepassingen".

  In feite kan lattenhout voor verschillende doeleinden binnen een omgeving worden gebruikt. Als het bijvoorbeeld horizontaal wordt geplaatst, is het bedoeld om het gevoel van een omgeving met veel hoogte tegenover weinig lengte te verdunnen. Als het verticaal wordt geplaatst, vergroot het lattenpaneel de indruk van hoogte. De verticale vorm is in feite een van de meest voorkomende vormen van gebruik.

  Magda Marconi, bedrijfsadministrateur, binnenhuisarchitecte en leider van de MSAC Architectuurbureau noemt enkele andere toepassingen van latten:

  "Het doel hangt af van het project: het kan bijvoorbeeld puur decoratief zijn of helpen bij akoestische behandeling. Gelatineerd hout voegt op verschillende manieren waarde toe: het decoreert, geeft volume en geometrie, helpt bij thermische en akoestische problemen en is gezellig," zegt hij.

  Omdat het wordt gebruikt als decoratieve oplossing die design, elegantie en een gastvrij gevoel geeft aan de omgeving, naast verschillende andere functionaliteiten, ben je vast benieuwd naar de kosten van het gebruik van latten in je project...

  Zie ook: Waarom je je orchidee in een plastic pot moet houden

  Hoeveel kost lattenhout?

  De kosten van het gebruik van gelatineerd hout variëren natuurlijk afhankelijk van de houtsoort, de dikte van de planken en de tussenruimte tussen de latten. Bovendien voegt het arbeidsloon dat nodig is om de service uit te voeren waarde toe aan het eindproduct.

  De meest gebruikte houtsoorten voor latwerk zijn Freijó, Cumaru en Imbuia. Een handige manier om de kosten van het project te drukken is het gebruik van MDF (vezelplaat met gemiddelde dichtheid).

  Volgens Magda Marconi is het met MDF mogelijk om zonder problemen een latwerk uit te voeren. Voor haar zijn de factoren die het budget van het latwerk beïnvloeden:

  • Materiaal (soort hout of MDF)
  • Formulier
  • Afmeting (als het bijvoorbeeld een paneel is)
  • Complexiteit

  Voor Noura Van Dijk is de dikte van de lat ook een factor die de uiteindelijke waarde verandert. Voor haar is dit een punt van aandacht:

  "De kosten kunnen variëren afhankelijk van enkele factoren, zoals de dikte van de lamellen en de tussenafstanden. De dikte varieert sterk afhankelijk van het projectvoorstel. Ik geef vooral de voorkeur aan dunnere lamellen en kortere tussenafstanden", verklaart hij.

  Zie ook

  • Lat in hoog decor
  • Hoe je houten lattenpanelen kunt gebruiken om omgevingen te transformeren
  • Het modernisme van Brasilia is vastgelegd in cementstrips in dit appartement van 160 m²

  Wat is het ideale hout voor latwerk?

  Naast de al genoemde houtsoorten (Freijó, Cumaru en Imbuia) adviseert Van Dijk ook Ipê en Tatajuba, maar deze zijn alleen voor buitenruimtes, omdat ze 'bestand zijn tegen slechte weersomstandigheden'. Voor binnenruimtes is er geen beperking voor de houtsoort.

  En net als Marconi geeft Noura aan dat een alternatief voor hout MDF is, bekleed met natuurlijk of samengesteld fineerhout.

  Wat is er mogelijk met latten?

  De mogelijkheden voor het gebruik van latten zijn zeer divers: van de bekende panelen, kastdeuren, vloeren, decoraties tot zitbanken en stoelen.

  Wat elke toepassing zal onderscheiden, behalve natuurlijk de locatie, is het ontwerp van de lamellen, zoals Noura Van Dijk uitlegt:

  "Er zijn bedrijven op de markt die kant-en-klare panelen aanbieden die kunnen worden aangebracht op binnen- en buitenmuren of op het plafond.

  Magda Marconi noemt ook horizontale, verticale, diagonale en compositorische toepassingen en beiden zijn het erover eens dat latten dankzij hun veelzijdigheid kunnen worden gebruikt in elk type omgeving, binnen of buiten, commercieel of residentieel.

  Kleuren en stijlen voor het gebruik van latten

  We hebben al gewezen op de grote verscheidenheid aan mogelijkheden waarin lattenhout kan worden gebruikt, en dit geldt ook voor kleuren en decoratiestijlen. Dit is wat Marconi stelt:

  "Lath past bij alle omgevingen en ook bij alle kleuren. Het is veelzijdig en kan worden toegepast in een eigentijdse omgeving of in elke andere stijl," meent Marconi.

  En Noura wijst op een soortgelijke visie met betrekking tot de hedendaagse stijl: "Gelatineerd hout verwijst naar een eigentijds concept en de kleur ervan is gerelateerd aan de compositie van de omgeving als geheel. Het wordt ook veel gebruikt in projecten met muxarabi".

  Ter afronding en contextualisering: muxarabi is een architectonisch element van Arabische oorsprong dat is gemaakt van houten roosters. Het creëert ontwerpen, vormen en schaduwen en zorgt voor een gedeeltelijke lichtinval in de omgeving.

  Latten in meer projecten en omgevingen:

  Bekijk meer van dit soort content en inspiratie voor decoratie en architectuur op Landhi!

  Zie ook: Slaapkamer krijgt een Deco uitstraling met een schrijnwerk portiek en EVA panelen Wat is het verschil tussen een moderne en hedendaagse stijl?
 • Decoratie 10 fouten die je kunt vermijden bij het decoreren
 • Decoratie 7 decoratietrends van Tik Tok die zelfs in huurappartementen kunnen worden gebruikt
 • Brandon Miller

  Brandon Miller is een ervaren interieurontwerper en architect met meer dan tien jaar ervaring in de branche. Na het behalen van zijn diploma in architectuur, ging hij werken met enkele van de beste ontwerpbureaus in het land, waar hij zijn vaardigheden aanscherpte en de ins en outs van het veld leerde kennen. Uiteindelijk ging hij zelfstandig verder en richtte hij zijn eigen ontwerpbureau op dat zich richtte op het creëren van mooie en functionele ruimtes die perfect aansluiten bij de behoeften en voorkeuren van zijn klanten.Via zijn blog, Follow Interior Design Tips, Architecture, deelt Brandon zijn inzichten en expertise met anderen die gepassioneerd zijn door interieurontwerp en architectuur. Op basis van zijn jarenlange ervaring geeft hij waardevol advies over alles, van het kiezen van het juiste kleurenpalet voor een kamer tot het kiezen van het perfecte meubilair voor een ruimte. Met een scherp oog voor detail en een diep begrip van de principes die ten grondslag liggen aan geweldig design, is Brandon's blog een go-to-resource voor iedereen die een prachtig en functioneel huis of kantoor wil creëren.