7 planten die de lucht in je huis zuiveren

 7 planten die de lucht in je huis zuiveren

Brandon Miller

  Als het gaat om het verwijderen van giftige stoffen uit de lucht, geldt: hoe groter de plant en zijn bladeren, hoe beter zijn vermogen om de omgeving te zuiveren. Hoeveel planten heb je nodig om frisse, gezonde lucht te krijgen? Het antwoord hangt af van veel factoren, zoals de gebruikte soorten meubels en tapijten en hun leeftijd, of er rook in het pand is en hoe het huis is afgesloten.

  Met één of twee planten kun je het verschil al merken. Maar als het uitgangspunt "hoe meer hoe beter" op jou van toepassing is, zijn hier 7 planten die de lucht in je huis zullen zuiveren, zonder twijfel!

  Paarse klimop

  Volgens een onderzoek in het tijdschrift HortScience is Hemigraphis alternata, paarse klimop, zeer efficiënt in het verwijderen van vluchtige organische stoffen (VOC's) zoals benzeen, tolueen en octaan. Deze vervuilende stoffen in huis zijn afkomstig van gewone huishoudelijke gebruiksvoorwerpen zoals verf, schoonmaakmiddelen, haarlak en zelfs chemisch gereinigde kleding.

  Zie ook: 15 manieren om papieren bevestigingsmiddelen te gebruiken

  Paarse klimop heeft diep gerimpelde bladeren, waardoor hij een extra groot bladoppervlak heeft om zijn werk te doen: de lucht zuiveren. De tegenoverliggende zijden van de bladeren van deze laaggroeiende plant zijn paars, wat prachtig contrasteert met de diepgroene bladeren. Houd klimop vochtig en zorg voor helder licht om de levendige paarse kleur te behouden.

  Ivy

  Hedera helix is de gewone klimop die de meeste licht- en bodemomstandigheden verdraagt, maar het vermogen om VOC's uit de lucht in je huis te verwijderen maakt deze plant heel bijzonder. Kweek twee soorten in een grote hanging basket voor een prachtig contrast en dubbele luchtzuiverende eigenschappen.

  Wax bloem

  Een andere goede plant voor luchtzuivering is Hoya carnosa, ook bekend als waxflower vanwege het uiterlijk van de bloemen. Deze planten verdragen lagere lichtniveaus, maar bloeien beter in omstandigheden met veel licht.

  De stelen van waxflowers zijn aantrekkelijk in hanging baskets of gebruikt in combinatie met plantenhouders. De plant is droogtetolerant en geeft de voorkeur aan deze manier om wortelrot te voorkomen. Kweek meerdere planten om de verwijdering van vijf veelvoorkomende VOC's uit je huis te maximaliseren.

  De 5 "it"-planten voor 2021
 • Tuinen en groenten 8 planten die je in water kunt kweken
 • Aspergeveer

  De krullende bladeren van Asparagus densiflorus zijn fantastisch om textuur toe te voegen aan gemengde potten met kamerplanten. De slanke bladeren op rechtopstaande stengels contrasteren met de kruipende planten die genieten van dezelfde hoge luchtvochtigheid en lage lichtomstandigheden als Asparagus-pluma.

  Probeer het eens te combineren met klimop, cochleus of philodendron planten als je de luchtzuiverende eigenschappen van een kamerplant wilt die weinig verzorging nodig heeft.

  Paars hart

  De sappige bladeren van de Tradescantia pallida, ook bekend als paars hondsdraf en paars hart, zijn favoriet voor binnen en buiten. Hoewel het een eenjarige en tropische plant is, kan hij zeer lage temperaturen overleven en is het een bloeiende plant voor koelere kamers in huis.

  Onderzoekers ontdekten dat deze plant superieure capaciteiten heeft om VOC's uit de lucht te verwijderen, dus plant meerdere exemplaren op plekken waar je denkt dat zuivering hard nodig is.

  Mozaïekplant

  Fittonia argyroneura planten produceren geen opvallende bloemen, maar de roze, rode of witte nerven van de bladeren dragen bij aan de sierwaarde van deze kamerplant. De mozaïekplant heeft geen lichte standplaats nodig om te gedijen, maar een constante vochtigheid is noodzakelijk voor de gezondheid van de plant.

  Met meer dan een dozijn variëteiten in cultuur kun je een veelkleurige groep kweken voor maximale luchtzuiveringsresultaten van je planten.

  Figueira

  De Ficus benjamina, of vijgenboom, is een prachtig exemplaar om als kleine kamerboom te kweken als je voor de juiste omgeving kunt zorgen om te voorkomen dat hij bladeren laat vallen. Deze plant heeft helder licht en een constante hoeveelheid vocht nodig, maar zonder dat de pot onder water komt te staan.

  Vijgenbomen doen het niet goed in de buurt van tocht, waar droge omstandigheden en temperatuurschommelingen de planten stress bezorgen. Verzorg je vijgenboom met een schep organische compost, net als een tuinplant voor buiten, en geef hem een plek met veel licht in een vochtige ruimte van je huis, zoals de keuken of badkamer, en laat de bladeren hun luchtzuiverende magie doen.

  Zie ook: 15 keukens open naar de woonkamer die perfect zijn

  *Via The Spruce

  Cachepot: 35 modellen en vazen om je huis met charme te versieren
 • Tuinen en groenten De 10 meest verbazingwekkende bomen ter wereld!
 • Tuinen en groenten Hoe plant je kamille?
 • Brandon Miller

  Brandon Miller is een ervaren interieurontwerper en architect met meer dan tien jaar ervaring in de branche. Na het behalen van zijn diploma in architectuur, ging hij werken met enkele van de beste ontwerpbureaus in het land, waar hij zijn vaardigheden aanscherpte en de ins en outs van het veld leerde kennen. Uiteindelijk ging hij zelfstandig verder en richtte hij zijn eigen ontwerpbureau op dat zich richtte op het creëren van mooie en functionele ruimtes die perfect aansluiten bij de behoeften en voorkeuren van zijn klanten.Via zijn blog, Follow Interior Design Tips, Architecture, deelt Brandon zijn inzichten en expertise met anderen die gepassioneerd zijn door interieurontwerp en architectuur. Op basis van zijn jarenlange ervaring geeft hij waardevol advies over alles, van het kiezen van het juiste kleurenpalet voor een kamer tot het kiezen van het perfecte meubilair voor een ruimte. Met een scherp oog voor detail en een diep begrip van de principes die ten grondslag liggen aan geweldig design, is Brandon's blog een go-to-resource voor iedereen die een prachtig en functioneel huis of kantoor wil creëren.