Wat is het verschil tussen direct en indirect licht?

 Wat is het verschil tussen direct en indirect licht?

Brandon Miller

  Het is niet altijd gemakkelijk om planten in leven te houden. Vol licht, weinig licht, indirect licht, gefilterd licht - Al deze zonvereisten zijn een beetje verwarrend, en wat betekenen ze?

  Omdat licht een van de belangrijkste factoren is om ervoor te zorgen dat je planten gelukkig en gezond zijn, is het cruciaal om te weten wat de lichtbehoeften zijn van alle planten die je in huis haalt en om te weten welke verlichting je beschikbaar hebt.

  Ramen die in verschillende richtingen kijken, ontvangen verschillende soorten licht en de structuren rond de ramen kunnen meer of minder licht binnenlaten. Je kunt de grootste ramen ter wereld hebben, maar als er een gebouw voor staat, zullen je verlichtingsniveaus waarschijnlijk veranderen.

  Zie ook: Leer hoe je je routine kunt organiseren om het huis in 20 minuten schoon te maken

  Als je graag je spel op het gebied van plantenvoeding wilt verbeteren of gewoon eindelijk wilt weten waar planteninvloedrijke mensen en tuiniers het over hebben als ze het over lichtniveaus hebben, volg ons dan op de voet.

  Zie ook: Alles wat je moet weten over badkamervloeren

  De verschillende lichtniveaus uitleggen

  Wanneer plantenexperts het hebben over lichtniveaus en lichtvereisten voor planten, bedoelen ze de de hoeveelheid licht die een plant nodig heeft om fotosynthese uit te voeren met succes water, kooldioxide en zonlicht synthetiseren om zijn eigen voedsel (suiker) te maken.

  Zoals je je waarschijnlijk wel kunt voorstellen, gaat een plant dood als hij geen voedsel voor zichzelf kan produceren.

  De meest besproken soorten licht zijn: direct, helder indirect, gemiddeld indirect en weinig licht. Hoewel alle planten de voorkeur geven aan verschillende soorten licht, hebben de meeste planten een van deze vier nodig.

  12 planten voor de donkerste hoekjes van je huis
 • Tuinen Alles wat je moet weten over binnenplantenverlichting
 • Tuinen en groenten De zomer komt eraan! Maak kennis met 14 winterharde tuinplanten
 • Wat is direct licht?

  Direct licht komt meestal overeen met waar de zon overdag het sterkst is. Denk aan waar de zon staat tijdens de heetste delen van de dag: de middag en vroege avond. Gedurende deze tijd zullen je planten die in deze ramen staan meer dan vier uur sterk, ongefilterd licht ontvangen (zolang je geen gordijnen of folies hebt).

  Onthoud dat zelfs als je een raam op het zuiden of westen hebt dat wordt geblokkeerd door iets als een gebouw, bomen of bedekt is met gordijnen of folie, je niet zoveel licht krijgt. Je kunt nog steeds planten in dit raam houden, maar vetplanten en cactussen gedijen misschien niet zo goed.

  Wat is indirect licht?

  Indirect licht is eigenlijk een ander niveau van direct licht - dit soort planten leeft in de natuur dicht bij de bosgrond en ontvangt minder licht dan klimplanten, maar nog steeds licht dat gefilterd wordt door de bladeren erboven.

  Helder indirect licht

  Denk aan helder indirect licht als het licht op een paar meter afstand van een onbelemmerd raam of misschien direct op het raam als het doorzichtige gordijnen of een raamfolie heeft. In de natuur bereikt dit licht met bomen begroeide planten zoals wijnstokken of kleinere bomen zoals draken die onder het bladerdak van grotere soorten in het regenwoud leven.

  Thuis kun je helder indirect licht vinden vanuit elk raam, ongeacht in welke richting het is gericht. Wat hier echter van belang is, is hoe ver je ze van die ramen plaatst.

  Het heldere indirecte licht in een raam op het zuiden zal binnen een paar meter van het raam zijn, of dicht bij het raam als het gefilterd wordt door een transparant gordijn. Je kunt de planten ook in een raam op het oosten of westen zetten, waar ze 's ochtends of 's avonds direct licht ontvangen, afhankelijk van de richting.

  Planten zoals philodendrons of pothos Ze gedijen goed in helder indirect licht en zien er geweldig uit als ze opgehangen worden of bij ramen staan.

  Indirect licht medium

  Thuis komt dit type licht meestal van een raam op het noorden, waar overdag het minste licht binnenvalt. Als je ramen op het oosten of westen hebt, is dit type licht ongeveer 1,8 m tot 2,4 m van het raam vandaan, waar het niet zo sterk is. Bij ramen op het zuiden is het ongeveer 2,4 m tot 3,6 m van het raam vandaan.

  Planten zoals calatheas Varens en sommige pothos leven en groeien in gemiddeld indirect licht.

  Terwijl sommige planten zoals zamioculcas e Het zwaard van Sint-Joris Er zijn geen planten die het heerlijk vinden om de hele tijd in omstandigheden met weinig licht te leven, ze passen zich gewoon aan aan een omgeving met weinig licht.

  Wat is weinig licht?

  Zoals het klinkt, worden lage lichtniveaus aangetroffen op plaatsen waar een kleine hoeveelheid licht binnenkomt. Denk aan plaatsen waar ramen worden geblokkeerd door gebouwen of worden geblokkeerd door grote bomen.

  *Via Mijn Domaine

  Privé: 9 traditionele Japanse planten voor een Japanse tuin
 • Tuinen en moestuinen Wat je moet weten om een moestuin te beginnen
 • Tuinen en groenten Hoe de lente binnenshuis te kweken
 • Brandon Miller

  Brandon Miller is een ervaren interieurontwerper en architect met meer dan tien jaar ervaring in de branche. Na het behalen van zijn diploma in architectuur, ging hij werken met enkele van de beste ontwerpbureaus in het land, waar hij zijn vaardigheden aanscherpte en de ins en outs van het veld leerde kennen. Uiteindelijk ging hij zelfstandig verder en richtte hij zijn eigen ontwerpbureau op dat zich richtte op het creëren van mooie en functionele ruimtes die perfect aansluiten bij de behoeften en voorkeuren van zijn klanten.Via zijn blog, Follow Interior Design Tips, Architecture, deelt Brandon zijn inzichten en expertise met anderen die gepassioneerd zijn door interieurontwerp en architectuur. Op basis van zijn jarenlange ervaring geeft hij waardevol advies over alles, van het kiezen van het juiste kleurenpalet voor een kamer tot het kiezen van het perfecte meubilair voor een ruimte. Met een scherp oog voor detail en een diep begrip van de principes die ten grondslag liggen aan geweldig design, is Brandon's blog een go-to-resource voor iedereen die een prachtig en functioneel huis of kantoor wil creëren.