Biofiele architectuur: wat is het, wat zijn de voordelen en hoe te integreren

 Biofiele architectuur: wat is het, wat zijn de voordelen en hoe te integreren

Brandon Miller

  Een trend die de komende jaren steeds meer belooft te groeien, de biofiele architectuur heeft fans gewonnen, zowel onder professionals als onder bewonderaars, omdat het een innovatieve benadering biedt door natuurlijke en biologische elementen toe te voegen aan interieurontwerp en stedelijke ruimtes.

  Het voorstel is altijd om aangename en productieve omgevingen te creëren, maar ook esthetisch ongelooflijk.

  De term biofilie en de voordelen ervan zijn echter bij velen nog onbekend, dus het kantoor PB Architectuur naast Vasart besloot om twijfels rond dit thema op te helderen.

  Biofilie en architectuur

  Wat is biofilie

  Weet je wat biofilie is? Etymologisch gezien komt de vertaling van het Griekse Bio dat Leven betekent en Philia dat Liefde betekent, dat wil zeggen, het is de 'liefde voor het leven'.

  "In een heel mooie en interessante vertaling kunnen we biofilie uitleggen als een concept dat de aantrekkingskracht tot de natuur Als we dit in verband brengen met architectuur, is het mogelijk om groenere projecten te bedenken," zegt Silvana Novas, directeur van Vasart.

  De professional aan het hoofd van Vasart, een fabrikant van eigentijdse vazen, wijst er echter op dat biofilie niet zomaar een kwestie is van het willekeurig toevoegen van planten en andere natuurlijke elementen aan de dagelijkse inrichting.

  Zie ook: 4 veelgemaakte fouten bij het schoonmaken van ramen

  Biofiele architectuur heeft concrete doelen en streeft altijd naar het creëren van omgevingen die het welzijn van individuen versterken om de waarde van de verbeterde levenskwaliteit Daarnaast kan het worden gebruikt om de duurzaamheid en het behoud van natuurlijke hulpbronnen door het gebruik van ecologische materialen hernieuwbare energie en recycling van water en afval.

  10 omgevingen benadrukken de schoonheid van natuursteen
 • Architectuur & bouw 3 architectuurtrends voor 2023
 • Architectuur en bouw 3 projecten die inzetten op transparantie
 • Voordelen van biofiele architectuur

  Omdat het doel van biofilie is om de verbinding tussen de natuur en de leefruimte te bevorderen, levert deze kruising steeds meer omgevingen op die zijn bewerkt met punctuele elementen die een algemeen gevoel van rust overbrengen:

  • Herstel van mentale en fysieke gezondheid;
  • Stress verminderen;
  • Verhoogde productiviteit, creativiteit, cognitieve prestaties;
  • Verbetering van de luchtkwaliteit.

  Volgens studies is dit de reden waarom biofiele architectuur niet alleen in de woonomgeving wordt toegepast, maar ook in bedrijven. Bedrijven zoals Nubank, Amazon en Google zijn begonnen met het integreren van deze componenten en hebben als resultaat een verbetering van het welzijn en de productiviteit van hun werknemers.

  "Klinieken en ziekenhuizen zijn het model ook gaan gebruiken om patiënten meer ondersteuning te bieden," zeggen architecten Priscila en Bernardo Tressino van PB Arquitetura.

  "Het biofiele model heeft de kracht om het leven van mensen positief te beïnvloeden, er zijn immers momenten van rust en kalmte die alleen de nabijheid van de natuur biedt. Als gevolg hiervan wint deze stijl aan kracht om de huidige milieu-uitdagingen het hoofd te bieden," voegt het duo van PB Architecture toe.

  Projecten integreren

  Hoewel het idee om planten tot decoratie eenvoudig genoeg lijkt, benadrukt Priscila dat biofiele architectuur veel verder gaat, omdat het een trend is die diversiteit omvat door het gebruik van organische materialen, natuurlijke verlichting, aards palet, water, hout en steen, andere kenmerken die het gevoel oproepen in een natuurlijke omgeving te zijn.

  Enkele van de meest voorkomende vormen van dit model zijn te zien in de configuratie van binnentuinen , watermuren , verticale tuinen , groene daken en omgevingen met hogere natuurlijke ventilatie .

  Andere manieren om het patroon te volgen is om in het meubilair en de decoratie natuurlijke materialen te verwerken, zoals bamboe, sisal, hout, boomstammen en natuurstenen bekleding.

  "Voor degenen die dit model thuis willen implementeren, is de eenvoudigste manier om te beginnen met een plant en een pot en vervolgens de verzameling kleine planten uit te breiden. Hoe groter het contact met de natuur, hoe breder de emotionele verbinding van rust en warmte die het zal overbrengen", benadrukken Priscila en Bernardo.

  Zie ook: Eenvoudige en goedkope kerstdecoratie: ideeën voor bomen, slingers en klatergoud

  In het geval van planten is het belangrijk om aandacht te besteden aan de plaats waar het wordt ingevoegd - de vraag naar meer open of gesloten plaatsen, zonder veel licht, impliceert het soort soort dat gekozen zal worden.

  In het geval van binnenlocaties, planten en bloemen met een dikkere stengel, die meer water vasthoudt en beter bestand is, worden meer aanbevolen, zoals het geval is bij zamioculca, adamsrib, viooltjes en azalea's .

  Biofiele architectuur is een groeiende trend, waarbij veel interieurontwerpers, architecten en stedenbouwkundigen nieuwe manieren onderzoeken om natuurlijke elementen in hun projecten op te nemen om gezondere, duurzamere en aangenamere ruimtes te ontwerpen.

  Sir David Chipperfield is de winnaar van de Pritzker Architecture Prize 2023
 • Architectuur en bouw Gebruiksvriendelijke materialen hebben deze 8 omgevingen gerenoveerd zonder de bank te breken
 • Architectuur en bouw Tips voor het gebruik van airconditioning op warme en regenachtige dagen
 • Brandon Miller

  Brandon Miller is een ervaren interieurontwerper en architect met meer dan tien jaar ervaring in de branche. Na het behalen van zijn diploma in architectuur, ging hij werken met enkele van de beste ontwerpbureaus in het land, waar hij zijn vaardigheden aanscherpte en de ins en outs van het veld leerde kennen. Uiteindelijk ging hij zelfstandig verder en richtte hij zijn eigen ontwerpbureau op dat zich richtte op het creëren van mooie en functionele ruimtes die perfect aansluiten bij de behoeften en voorkeuren van zijn klanten.Via zijn blog, Follow Interior Design Tips, Architecture, deelt Brandon zijn inzichten en expertise met anderen die gepassioneerd zijn door interieurontwerp en architectuur. Op basis van zijn jarenlange ervaring geeft hij waardevol advies over alles, van het kiezen van het juiste kleurenpalet voor een kamer tot het kiezen van het perfecte meubilair voor een ruimte. Met een scherp oog voor detail en een diep begrip van de principes die ten grondslag liggen aan geweldig design, is Brandon's blog een go-to-resource voor iedereen die een prachtig en functioneel huis of kantoor wil creëren.