Ikebana: alles over de Japanse kunst van bloemschikken

 Ikebana: alles over de Japanse kunst van bloemschikken

Brandon Miller

  Wat is het?

  Als je ooit een tempel, museum of zelfs een Japans restaurant hebt bezocht, ben je vast en zeker zeer karakteristieke bloemstukken tegengekomen: subtiel, delicaat, zonder veel elementen. Ikebana, wat "levende bloemen" betekent, is de oude kunst van het maken van arrangementen op basis van symboliek, harmonie, ritme en kleur. Hierbij maken de bloem, maar ook de steel, de bladeren en de vaas deel uit van de compositie,Zelfs droge takken en fruit kunnen in het ensemble worden verwerkt.

  Ikebana arrangementen zijn net als sculpturen, schilderijen en andere kunstvormen. Ze dragen betekenissen, verhalen en historisch belang in zich.

  Waar het vandaan kwam

  Ikebana arriveerde in de zesde eeuw in Japan, meegebracht door Chinese missionarissen die de arrangementen maakten als offer aan Boeddha. De elementen rusten op de kenzan, een puntige metalen steun.

  Zie ook: Hoe maak je een verticale tuin in de badkamer?

  Stijlen

  Leer meer over de verschillende stijlen die in de loop der jaren zijn ontstaan.

  Soorten bloemen: 47 foto's om je tuin en je huis te versieren!
 • Tuinen en Moestuinen 15 inspiraties voor mooie en makkelijk samen te stellen boeketten
 • Rikka

  Deze stijl is nauw verbonden met de goden en symboliseert de schoonheid van het paradijs. Rikka heeft negen standen, die werden gecreëerd door boeddhistische monniken.

  1. Shin: spirituele berg
  2. Uke: ontvangen
  3. Hikae: wachten
  4. Sho shin: waterval
  5. Soe: ondersteunende tak
  6. Nagashi: stroom
  7. Mikoshi: negeren
  8. Doen: lichaam
  9. Mae oki: voorlichaam

  Seika

  In tegenstelling tot de formaliteit van de strikte Ikebana-regels van Rikka, brengt Seika vrijere manieren van bloemschikken. De stijl is ontstaan uit de kruising van twee andere stijlen, de meer rigide Rikka en Nageire, die bloemen vrij in de vaas lieten rusten. Aan het einde van de 18e eeuw leidde de wisselwerking tussen Rikka en Nageire tot een nieuw type bloemschikken met de naam Seika, wat betekentletterlijk verse bloemen.

  In de Seika stijl werden drie van de oorspronkelijke posities behouden: shin, soe en uke (hoewel nu bekend als taisaki), waardoor een ongelijke driehoek ontstond.

  Zie ook: Het is mogelijk om thuis meubels te lakken ja! Kijk wat je nodig hebt

  Moribana

  De huidige open ruimtes vereisen dat Ikebana van alle kanten bekeken wordt, vanuit 360 graden. Dit is totaal anders dan de benadering van Ikebana in het verleden. Om gewaardeerd te worden, moet Seika in een tokonoma (Japanse woonkamer) staan en op de grond voor het arrangement gezien worden. De Moribana stijl van Ikebana ontwikkelde zich als een manier om een meer driedimensionale sculpturale kwaliteit te creëren met behulp vannatuurlijke planten.

  Hedendaagse Ikebana

  Het concept en de stijl van klassieke bloemstukken - zoals Rikka en Seika - blijven fundamenteel, maar moderne smaken hebben geleid tot het gebruik van een verscheidenheid aan materialen die voorheen niet werden gebruikt in Ikebana. In dit voorbeeld inspireerde de unieke bloempot met zijn drie dunne geschilderde lijnen de kunstenaar misschien tot het creëren van dit prachtige arrangement.

  *informatie Japan objecten

  Hoe verzorg je orchideeën? Een gids met alles wat je moet weten!
 • Tuinen en groenten Planten in de badkamer? Bekijk hoe je groen in de kamer kunt brengen
 • Tuinen en groenten 20 kleine planten perfect voor kleine huizen
 • Brandon Miller

  Brandon Miller is een ervaren interieurontwerper en architect met meer dan tien jaar ervaring in de branche. Na het behalen van zijn diploma in architectuur, ging hij werken met enkele van de beste ontwerpbureaus in het land, waar hij zijn vaardigheden aanscherpte en de ins en outs van het veld leerde kennen. Uiteindelijk ging hij zelfstandig verder en richtte hij zijn eigen ontwerpbureau op dat zich richtte op het creëren van mooie en functionele ruimtes die perfect aansluiten bij de behoeften en voorkeuren van zijn klanten.Via zijn blog, Follow Interior Design Tips, Architecture, deelt Brandon zijn inzichten en expertise met anderen die gepassioneerd zijn door interieurontwerp en architectuur. Op basis van zijn jarenlange ervaring geeft hij waardevol advies over alles, van het kiezen van het juiste kleurenpalet voor een kamer tot het kiezen van het perfecte meubilair voor een ruimte. Met een scherp oog voor detail en een diep begrip van de principes die ten grondslag liggen aan geweldig design, is Brandon's blog een go-to-resource voor iedereen die een prachtig en functioneel huis of kantoor wil creëren.