Wanneer en hoe een orchidee verplanten

 Wanneer en hoe een orchidee verplanten

Brandon Miller

  Het is de moeite waard om te weten hoe je een orchidee Hoewel veel orchideeënsoorten het beste bloeien in potten, komt er een moment waarop pure ruimtegebrek om te groeien begint de algemene gezondheid van de plant te beïnvloeden.

  Op dit punt heb je de optie om de plant te verplaatsen naar een grotere pot of om de moederplant te delen.

  Orchideeën hebben hun eigen specifieke behoeften als het gaat om verpotten. We hebben het over snoeien, verdelen en verpotten.

  Zie ook: 22 ideeën voor het inrichten van kleine balkons

  Maar maak je geen zorgen als dit ingewikkeld klinkt, want we hebben het proces opgedeeld in een paar eenvoudige stappen zodat het gemakkelijk te volgen is. Je zult binnen de kortste keren een expert zijn in dit fundamentele onderdeel van de orchideeënverzorging.

  Zorg ervoor dat je orchidee een van je beste kamerplanten blijft door deze eenvoudige gids voor het verpotten te volgen.

  1. nat voor gemakkelijkere extractie

  Geef de plant goed water voordat je gaat verpotten of verdelen, zodat hij gemakkelijker uit de pot te halen is en de compost loskomt. Als er wortels vastzitten in de pot, maak ze dan los door er voorzichtig met een steriel mes doorheen te gaan.

  Was zoveel mogelijk van het oude groeimedium af, omdat dit na verloop van tijd zal bederven.

  Onderzoek de wortels en snijd alle dode of rotte wortels weg. Verwijder ook voorzichtig de dode bladeren en zorg ervoor dat je geen levend weefsel beschadigt.

  Scheid de wortels om te delen

  Zoek naar logische plaatsen om de plant in zoveel delen te verdelen als je wilt. Het is niet nodig om elke zaailing te scheiden: je kunt een grotere kluit laten doorgroeien en bloeien terwijl de kleinere zich ontwikkelen. In feite overleven ze het beste als je ten minste drie jonge zaailingen bij elkaar houdt.

  Je zou het meeste met de hand moeten kunnen doen, maar als je een mes of snoeischaar moet gebruiken, zorg er dan voor dat deze schoon zijn.

  Gooi delen die duidelijk dood of stervend zijn weg, maar de vergrote "pseudobol" aan de basis van de bladeren genereert voedsel en slaat water op, en overleeft zelfs zonder bladeren.

  Hoe verzorg je orchideeën in een flat?
 • Tuinen en groenten De 10 zeldzaamste orchideeën ter wereld
 • Tuinen en groenten Waarom je je orchidee in een plastic pot moet bewaren
 • 3. herbeplanting

  Voor de beste resultaten bij het verpotten van een orchidee, moet je een potgrond kiezen die lijkt op de oude en de oudere pseudobol aan de buitenkant van de pot plaatsen, met de nieuwere in het midden, zodat er maximale ruimte is voor groei. Houd de wortelstok op of net onder het oppervlak.

  Liam Lapping van Flowercard stelt voor om het compostmengsel met je vingers bij de wortels naar beneden te duwen. Blijf het mengsel toevoegen totdat het de bovenkant van de pot heeft bereikt, voordat je je orchidee op een stokje zet om ervoor te zorgen dat ze extra steun heeft als ze weer begint te groeien.

  Verpot niet groter dan absoluut noodzakelijk of je loopt het risico de jonge planten te verliezen door overbewatering. Laat na het verpotten gewoon ruimte voor ongeveer twee jaar groei.

  Onthoud dat orchideeënbladeren die geel worden ook een belangrijk teken kunnen zijn van overbewatering.

  4. water geven

  Eenmaal herplant, water De planten voorzichtig met regenwater of afgekoeld gekookt water in de nieuwe compost laten trekken.

  Lapping legt uit dat het een week of twee duurt voordat een getransplanteerde plant zich heeft gevestigd, dus controleer of de compost niet is uitgedroogd.

  Kies de perfecte plek in je binnentuin voor je getransplanteerde orchidee en geniet van de groei.

  Zie ook: Valentijnsdag: 15 bloemen die staan voor liefde

  Wanneer herplanten

  De beste tijd om je orchidee te verpotten of te verdelen is direct na de bloei, wanneer alle bloemen verwelkt zijn. Veel orchideeën produceren in dit stadium een uitbarsting van nieuwe groei en hebben baat bij verse compost en een algemene gezondheidscontrole.

  Dit doen wanneer de bloemen in knop zijn is een veelgemaakte fout voor kamerplanten, omdat het ze kan stressen en er waarschijnlijk voor zal zorgen dat de knoppen afvallen zonder open te gaan.

  Hoewel het geweldige badkamer- of keukenplanten zijn, zijn alle orchideeën gevoelig voor schimmelrot en virussen, dus behandel ze voorzichtig en werk met schone handen, gereedschap en potten.

  Volgens Liam Lapping moet je je orchidee om de twee tot drie jaar verpotten om hem gezond te houden en groei te garanderen. "Het ideale moment om een orchidee te verpotten is na het einde van de bloeicyclus, en een goed ijkpunt is wanneer de wortels uit de pot beginnen te komen," voegt hij eraan toe.

  Wat is de beste grond voor het verpotten van orchideeën?

  Als je je plant gaat verplanten, gebruik dan altijd orchideeëncompost op basis van schors: nooit op basis van klei of standaard multifunctionele compost, want dit is dodelijk voor je orchidee.

  *Via Tuinieren

  Hoe spinlelie planten en verzorgen
 • Tuinen en groenten Hoe koop ik een gezonde orchidee?
 • Tuinen en groentetuinen Hoe kun je mooie en eetbare tuinen maken?
 • Brandon Miller

  Brandon Miller is een ervaren interieurontwerper en architect met meer dan tien jaar ervaring in de branche. Na het behalen van zijn diploma in architectuur, ging hij werken met enkele van de beste ontwerpbureaus in het land, waar hij zijn vaardigheden aanscherpte en de ins en outs van het veld leerde kennen. Uiteindelijk ging hij zelfstandig verder en richtte hij zijn eigen ontwerpbureau op dat zich richtte op het creëren van mooie en functionele ruimtes die perfect aansluiten bij de behoeften en voorkeuren van zijn klanten.Via zijn blog, Follow Interior Design Tips, Architecture, deelt Brandon zijn inzichten en expertise met anderen die gepassioneerd zijn door interieurontwerp en architectuur. Op basis van zijn jarenlange ervaring geeft hij waardevol advies over alles, van het kiezen van het juiste kleurenpalet voor een kamer tot het kiezen van het perfecte meubilair voor een ruimte. Met een scherp oog voor detail en een diep begrip van de principes die ten grondslag liggen aan geweldig design, is Brandon's blog een go-to-resource voor iedereen die een prachtig en functioneel huis of kantoor wil creëren.