Luchtplanten: hoe je soorten kweekt zonder grond!

 Luchtplanten: hoe je soorten kweekt zonder grond!

Brandon Miller

  Veel mensen denken misschien dat de planten moeten bodem Maar is dat echt zo? Het zal je misschien verbazen dat er een hele categorie planten is die geen afzien van de aarde in hun leven.

  Wat zijn luchtplanten

  De epifyten zijn geëvolueerd om op het oppervlak van andere planten te groeien, zich vastklampend aan hun wortels voor steun. Een veel voorkomende plaats voor dit soort planten is op de takken van volwassen bomen, waar ze vocht uit de lucht kunnen verzamelen. Enkele voorbeelden zijn soorten van varens , orchideeën e bromelia's .

  Binnen de bromeliafamilie is er een unieke groep planten met de naam tillandsia algemeen bekend als luchtplanten. Deze meerjarige bloemen zijn inheems in het grootste deel van Zuid-Amerika, evenals het zuidelijke deel van Noord-Amerika. Met ongeveer 650 verschillende soorten De groep is ongelooflijk divers. Misschien wel een van de bekendste voorbeelden van een luchtplant is de iconische " baard van een oude man Een tillandsia die sierlijk van grote bomen valt in het zuidoosten van de VS.

  Er is geen tekort aan interessante manieren om met je luchtplanten te pronken - van terrariums Het kan heel leuk zijn om manieren te bedenken om ze te groeperen en rond je vazen te zetten.

  Als je meer wilt weten over deze unieke planten en waar je moet beginnen, als je ze ook wilt kweken, lees dan verder:

  Plantensoorten in de lucht

  Tillandsia xerographica

  Dit is een van de populairste soorten luchtplanten, met een kenmerkende bolvorm gevormd door brede bladeren en zilverachtige die elegant rond de basis van de plant kronkelen.

  Naast een prachtig stuk decoratie Het is ook een van de weinige soorten luchtplanten die direct zonlicht aankan.

  Tillandsia ionantha

  Deze planten zijn niet alleen visueel indrukwekkend met hun puntige vorm, maar ze behoren ook tot de soorten Sterker van luchtplanten.

  Toch houden ze van de vochtigheid Mensen houden van deze plant vanwege het contrast tussen de groene of zilveren bladeren en de heldere, kleurrijke bladpunten.

  Zie ook

  • Voor wie geen ruimte heeft: 21 planten die op een plank passen
  • De 12 beste hangplantensoorten voor thuis
  • 8 planten die je in water kunt kweken

  Tillandsia estrita

  Deze planten zijn aantrekkelijk en aanpasbaar Met slanke grijsgroene bladeren tonen ze bloemen die blauw, roze of paars kunnen zijn, afhankelijk van de geteelde variëteit.

  Zie ook: Leer meer over de geschiedenis en productietechnieken van Indiase tapijten

  Tillandsia brachycaulos

  Deze soort luchtplant begint groen, maar de bladeren kunnen veranderen naar een paarse of rode tint aantrekkelijk net voordat ze bloeien met paarse bloemen. Ze zijn een populaire toevoeging aan elk terrarium!

  Tillandsia aeranthos

  Een van de weinige luchtplanten die verticaal groeien Deze variëteit op deze lijst groeit met stijve groene bladeren voordat ze bloeit met een prachtige roze of paarse bloem in de warmere maanden.

  Bonus: deze soort is ook heel gemakkelijk te vermeerderen.

  Zie ook: Tips en onderhoud om een zwembad met overloop te bouwen

  Tillandsia capitata

  Als je op zoek bent naar een opvallende luchtplant, dan is deze kromlijnige soorten is een van de grootste op de lijst en wordt tot 25 centimeter hoog en breed.

  Ze groeit in een rozetvorm en kan meerdere bloemen produceren tussen haar fluweelachtige bladeren.

  Tillandsia caput-medusae

  In tegenstelling tot de meeste luchtplanten op onze lijst, zal deze altijd direct vanuit de basis groeien, ongeacht hoe je hem oriënteert.

  Deze plant heeft zijn naam te danken aan de Kwallen Het zal je niet in steen veranderen door er alleen maar naar te kijken, maar het zal ieders aandacht trekken met zijn elegant verstrengelde tentakels.

  Hoe verzorg je luchtplanten

  Het verzorgen van luchtplanten is vrij eenvoudig, maar verschilt veel van het verzorgen van je potplanten. Bekijk enkele algemene richtlijnen:

  Verlichting

  In hun natuurlijke omgeving groeien de meeste luchtplanten op de schaduwrijke takken van bomen. helder maar indirect licht Doe je best om ze uit direct zonlicht te houden, want daardoor kan de plant verbranden en uitdrogen.

  Temperatuur

  Hangplanten houden van warm weer, dus zorg ervoor dat ze nooit worden blootgesteld aan temperaturen lager dan 7°C. Ze groeien het best bij temperaturen tussen 18-30°C.

  Irrigatie

  In de natuur krijgen luchtplanten al het vocht dat ze nodig hebben van de regen en hoge luchtvochtigheid, maar de relatief droge lucht van de meeste huizen betekent dat regelmatig water geven essentieel is voor luchtplanten binnenshuis.

  Vergeet niet om ze elke 1-2 weken water te geven. Nee winter Deze planten gaan meestal in rust en je kunt ze maar eens in de 3-4 weken water geven.

  Om water te geven, vul je gootsteen of een kom met warm kraanwater totdat het water hoog genoeg is om de planten onder te dompelen. Week je planten en laat ze een half uur weken, haal ze er dan uit en plaats ze in de grond. hoofd naar beneden Leg het overtollige water op een handdoek zodat het weg kan lopen uit het midden van de plant. Deze stap is heel belangrijk, want water dat in het midden van de plant blijft staan, kan rotting en dood veroorzaken.

  Bevruchting

  Luchtplanten hebben niet veel mest nodig. Omdat ze geen wortels in de grond hebben, nemen ze voedingsstoffen op via hun gebladerte. Een plantenvoeding die is samengesteld voor het kweken van luchtplanten wordt aanbevolen, zoals een bladspray een keer per maand tijdens de lente en zomer.

  Geef je plant een paar sproeibeurten direct na het water geven en zorg ervoor dat je de instructies op het etiket volgt. Als je merkt dat je luchtplant kleurt of een knop dit is een goed moment om een dosis kunstmest om ervoor te zorgen dat het de voedingsstoffen heeft die nodig zijn voor een prachtige bloei.

  *Via Bloomscape

  Hoe vetplanten vermeerderen in 4 eenvoudige stappen
 • Tuinen en groenten 12 gele bloemen die je tuin zullen opfleuren
 • Tuinen en moestuinen Weet jij hoe je een boom plant?
 • Brandon Miller

  Brandon Miller is een ervaren interieurontwerper en architect met meer dan tien jaar ervaring in de branche. Na het behalen van zijn diploma in architectuur, ging hij werken met enkele van de beste ontwerpbureaus in het land, waar hij zijn vaardigheden aanscherpte en de ins en outs van het veld leerde kennen. Uiteindelijk ging hij zelfstandig verder en richtte hij zijn eigen ontwerpbureau op dat zich richtte op het creëren van mooie en functionele ruimtes die perfect aansluiten bij de behoeften en voorkeuren van zijn klanten.Via zijn blog, Follow Interior Design Tips, Architecture, deelt Brandon zijn inzichten en expertise met anderen die gepassioneerd zijn door interieurontwerp en architectuur. Op basis van zijn jarenlange ervaring geeft hij waardevol advies over alles, van het kiezen van het juiste kleurenpalet voor een kamer tot het kiezen van het perfecte meubilair voor een ruimte. Met een scherp oog voor detail en een diep begrip van de principes die ten grondslag liggen aan geweldig design, is Brandon's blog een go-to-resource voor iedereen die een prachtig en functioneel huis of kantoor wil creëren.