Akoestische isolatie in huizen: experts beantwoorden de belangrijkste vragen!

 Akoestische isolatie in huizen: experts beantwoorden de belangrijkste vragen!

Brandon Miller

  Geluidsoverlast is een echte boosdoener! Het verstoort niet alleen direct het humeur van de bewoners, maar is ook heel moeilijk te bestrijden. Geluid wordt namelijk verspreid in de vorm van golven, die zich niet alleen door de lucht verplaatsen, maar ook door water en vaste oppervlakken, zoals muren, plafonds, platen... Als je een stil pand wilt garanderen, is er dus niets zo effectief als zorgen voorAls dit niet is gebeurd, is het het beste om dit te verhelpen: een van de taken van de akoestische specialist is juist het identificeren van de weg die het geluid aflegt om de beste manier te vinden om dit te verminderen - gipsplaten, zwevende vloeren en ramen met geluidsisolatie zijn enkele mogelijke middelen, die geschikt zijn voor de situatie. De oplossing van het probleem begint dus altijd metde analyse van alle elementen van de omgeving, zoals grootte, materiaal en dikte van de scheidingswanden. Ja, het is een onderwerp dat veel vragen met zich meebrengt. Bekijk hieronder de antwoorden van professionals op de belangrijkste vragen.

  Zie ook: 30 ideeën voor een picknick in het park

  Gebouwen moeten voortaan stiller zijn

  Zie ook: 12 kleine badkamers met charmante afwerkingen

  Is het waar dat recente gebouwen en huizen akoestisch minder goed presteren dan oudere gebouwen?

  In feite zijn oude gebouwen, met hun dikke platen en muren, over het algemeen efficiënter in dit opzicht dan de gebouwen die zijn neergezet sinds de jaren 90, toen, in de naam van kostenbesparing, structuren en scheidingswanden dunner en dus minder isolerend werden. Het resultaat is dat je in veel huizen uit deze periode moet leven met de gesprekken van de buren, het lawaai en de lawaaihinder van de buren.Maar het is niet mogelijk om categorisch te stellen dat ze allemaal slecht zijn. Er zijn er die lichte systemen presenteren en tegelijkertijd in staat zijn om het lawaai zeer goed te verminderen. Het is een kwestie van het project en de geschiktheid ervan voor de situatie", vindt natuurkundige Marcelo de Mello Aquilino van het Technologisch Onderzoeksinstituut van de staat São Paulo (IPT). Het goede nieuws isIn juli 2013 werd namelijk de norm NBR 15.575 van kracht, van de Braziliaanse vereniging van technische normen (ABNT), die minimale isolatieniveaus vastlegt voor vloeren, muren, daken en gevels van woongebouwen (zieIn de praktijk betekent dit dat bouwbedrijven nu geluiddemping in hun projecten moeten overwegen en deze daarom aan een gespecialiseerde evaluatie moeten onderwerpen. Naast de duidelijke voordelen voor de oren, zou de maatregel niet zoveel invloed op de portemonnee moeten hebben - de professionals op dit gebied zijn optimistisch over de impact die de nieuwe norm kan hebben op het milieu.Naarmate akoestische oplossingen worden opgenomen in het bouwproces, zullen ze steeds goedkoper worden", voorspelt ABNT-ingenieur Krisdany Vinícius Cavalcante.

  Als het lawaai van boven komt, is diplomatie de beste uitweg

  De mensen in de flat boven de mijne zijn erg luidruchtig - ik hoor voetstappen en meubels die tot in de vroege uurtjes worden rondgesleept. Kan ik het probleem oplossen met een soort plafondtegel?

  Helaas niet. Geluid als gevolg van impact, zoals het geluid van hakken op de vloer, moet worden gedempt op de plaats waar het wordt geproduceerd: "Niets wat je aan je plafond doet zal helpen, aangezien de plaat erboven niet de bron van het geluid is, maar alleen het medium waar het geluid doorheen voortplant", zegt Davi van ProAcústica. Met andere woorden, wat de oplossing ook mag zijn, deze zal alleen effect hebben als deze wordt toegepast op de plek waar het geluid wordt geproduceerd.De beste tactiek is daarom om gewoon om stilte te vragen. De advocaat Daphnis Citti de Lauro, die gespecialiseerd is in appartementsrechtkwesties, raadt aan om het contact met de buurman via de conciërge te laten verlopen - zo voorkom je dat eventuele slechtgehumeurde reacties de onderhandelingen meteen saboteren. Als het verzoek niet wordt beantwoord, praat dan met de huisbaas of doe een beroep opDit soort rechtszaken zijn tijdrovend en stressvol - de eerste hoorzitting duurt meestal zes maanden, zelfs bij het Small Claims Court, en daarna is er nog tijd voor beroep", waarschuwt Daphnis. Bovendien zijn ze niet goedkoop - het minimumtarief voor een professional in deze zaken is 3.000 R$, volgens hetAls u zich in de tegenovergestelde positie bevindt, namelijk die van een luidruchtige buur, moet u weten dat een eenvoudige maatregel het lawaai kan helpen verminderen en de mensen die er vlak onder wonen wat rust kan geven: gebruik een zwevende vloer, zo genoemd omdat de laminaatvloer op een deken ligt en niet rechtstreeks op de ondervloer. Het systeem is eenvoudig te installeren en er zijn betaalbare opties: de m² geïnstalleerdvan een model uit de Prime-lijn, van Eucafloor, kost bijvoorbeeld 58 R$ (Carpet Express). Om te werken, moet de deken echter niet alleen de vloer of ondervloer bedekken, maar ook enkele centimeters naar boven op de muren, om te voorkomen dat ze in contact komen met het laminaat. Verborgen onder de plint is de kleine overmaat niet zichtbaar. Als u de voorkeur geeft aan een effectievere, maar drastische oplossing, wijst Davi u erop hoemogelijkheid om een speciale akoestische deken te installeren tussen de plaat en de ondervloer, een maatregel die moet worden opgebroken.

  Gipsplaten kunnen het probleem oplossen

  Ik woon in een twee-onder-een-kapwoning en de kamer van de buren is naast de mijne. Is er een manier om de muur te versterken, zodat er geen geluid van daar naar hier kan komen?

  Er is geen standaardformule om dit soort problemen op te lossen", zegt Marcelo van IPT: "Er zijn gevallen waarin zelfs een scheidingswand van 40 cm dik geen afdoende barrière is, omdat het geluid niet alleen daar doorheen kan, maar ook door het plafond, de openingen en de vloer". Daarom is het, net als bij alles wat met akoestische problemen te maken heeft, eerst nodig om alle variabelen te analyseren en pas daarna een voorstel te doen voor de beste oplossing.In het scenario dat in de vraag wordt beschreven, en als blijkt dat de oorzaak van het probleem echt in de muur zit, is het mogelijk om de akoestische prestaties te verbeteren door deze te bedekken met een gipsplaatsysteem - over het algemeen bestaat dit uit een stalen skelet (de breedte van de profielen varieert, maar is meestal 70 mm), bedekt met twee platen met een gipsen kern en een kartonnen oppervlak (meestal 12,5 mm).In het midden van deze sandwich kan, om de thermisch-akoestische isolatie te verbeteren, een vulling van glaswol of steenwol worden aangebracht. In het hier getoonde geval wordt voorgesteld dunnere stalen profielen van 48 mm dik te gebruiken en een enkele gipsplaat van 12,5 mm dik (de tweede kan worden weggelaten, omdat het de bedoeling is de constructie rechtstreeks op de gipsplaat te monteren).Voor een muur van 10 m² zou zo'n versterking 1.500 R$ kosten (Loja do Revestimento, met materiaal en arbeid) en een toevoeging van ongeveer 7 cm aan de dikte van de bestaande muur betekenen.Het probleem ontstaat wanneer het slecht wordt gebruikt. Het project moet worden aangepast aan de situatie en worden uitgevoerd door bekwame professionals," zegt Carlos Roberto de Luca van de Braziliaanse vereniging van gipsplaten.

  Tegen het geluid van de straat, glazen sandwich met windvulling

  Het raam van mijn slaapkamer kijkt uit op een laan met veel verkeer van auto's en bussen. Is het de beste oplossing om het te vervangen door een geluiddempend raam?

  Er is een basisregel: waar lucht komt, komt geluid. Dus om effectief te zijn, moet een geluidsabsorberend raam luchtdicht zijn, dat wil zeggen, volledig afgedicht", legt Marcelo van IPT uit. En dit leidt natuurlijk tot een verhoging van de kamertemperatuur. De installatie van een airconditioningsysteem lost het warmteprobleem op, maar zorgt naast een verhoging van het verbruik ook voor een verhoging van het energieverbruik.Elke akoestische oplossing heeft invloed op de thermische oplossing en omgekeerd. De voor- en nadelen moeten worden afgewogen en daarom is het altijd beter om een specialist te raadplegen", herhaalt Marcelo. Als de situatie eenmaal is geëvalueerd en als de optie echt is om de ramen te vervangen, hoeft alleen nog maar het meest geschikte model te worden bepaald. In het algemeen,Drie elementen beïnvloeden de prestaties van het stuk: het openingssysteem, het materiaal van het kozijn en het type glas. "Wat betreft de opening zou ik in volgorde van beste naar slechtste prestatie zetten: maximair, draaiend, openend en schuivend. Wat betreft het materiaal van de kozijnen is PVC het beste, gevolgd door hout, ijzer of staal en als laatste aluminium", zegt Davi van ProAcústica. Voor het glas is deHet advies van de ingenieur is gelaagd glas, dat bestaat uit twee of meer met elkaar verbonden ruiten; tussen de ruiten bevindt zich meestal een laag hars (polyvinylbutyral, beter bekend als PVB), die fungeert als een extra barrière tegen lawaai. Afhankelijk van het geval kan het raadzaam zijn om twee ruiten te gebruiken met een laag lucht of argongas ertussen om de prestaties nog verder te verbeteren.Natuurlijk, hoe dikker het is, hoe groter de dempingscapaciteit, maar het is niet altijd de moeite waard om te investeren in het zwaarste en duurste model - sommige worden meestal alleen gebruikt in specifieke omgevingen, zoals opnamestudio's en testkamers. Qua prijs is zelfs een eenvoudig stuk niet erg aantrekkelijk - een schuifbaar antigeluidsraam met dubbele beglazing enEen conventionele aluminium schuifdeur van 1,20 x 1,20 m kost 2.500 R$ (Atenua Som, met installatie), terwijl een conventionele schuifdeur, ook van aluminium, met twee luiken, één van gewoon glas, en dezelfde afmetingen 989 R$ kost (van Gravia, prijs van Leroy Merlin). De prestaties kunnen dit echter compenseren: "De conventionele schuifdeur met deze eigenschappen isoleert van 3 tot 10 dB; de geluidsdempende van 30 tot 40 dB",Een andere factor waarmee rekening moet worden gehouden, is het artikel in het Burgerlijk Wetboek dat de eigenaar van het condominium verbiedt om renovaties uit te voeren die de gevel van het gebouw veranderen, waaronder het vervangen van ramen. Voor deze gevallen bieden gespecialiseerde bedrijven twee alternatieven tegen vergelijkbare prijzen: het maken van een geluiddempend model dat er net zo uitziet als het origineel (en dat,Tot slot is het de moeite waard om te zeggen dat het misschien niet genoeg is om alleen dit element te veranderen: "Afhankelijk van het scenario zal het ook nodig zijn om een geluidsisolerende deur te plaatsen", herinnert Marcelo ons eraan. De glazen modellen die vaak op balkons worden gebruikt, zijnDe houten of MDF exemplaren hebben daarentegen lagen minerale wol, naast dubbele stops, speciale sloten en afdichting van siliconenrubber. De prijzen variëren van R$ 3.200 tot R$ 6.200 (Silence Acústica, met installatie).

  In sommige gevallen is er een beetje geduld voor nodig...

  Vlakbij waar ik woon is er een bar waarvan de luide muziek - muziek en mensen die op de stoep kletsen - doorgaat tot het ochtendgloren. Bij wie moet ik een klacht indienen om het probleem snel en definitief op te lossen: bij de politie of bij het gemeentehuis?

  Het stadhuis, of beter gezegd de bevoegde gemeentelijke instantie, is verantwoordelijk voor het probleem, inclusief het inschakelen van de politie als dat nodig is. En ja, de bar kan ook verantwoordelijk worden gehouden voor de herrie van klanten op de stoep. Elke stad heeft zijn eigen wetgeving, maar over het algemeen is de procedure als volgt: na ontvangst van de klacht onderzoekt een team de klacht door de decibellen ter plekke te meten;Zodra de overtreding is bevestigd, krijgt de inrichting een kennisgeving en een termijn om de nodige aanpassingen te doen; als het bevel niet wordt nageleefd, krijgt de inrichting een boete en bij recidive kan de inrichting worden gesloten. Hetzelfde geldt voor industrieën, religieuze tempels en bouwplaatsen. In het geval van lawaai afkomstig van woningen varieert de aanpak: in São Paulo bijvoorbeeld behandelt het Urban Silence Programme (Psiu) dit type lawaai niet.Het gemeentelijk secretariaat voor milieu (Semma) van Belém houdt zich daarentegen bezig met lawaai van welke bron dan ook. Sommige gemeentehuizen voeren ook speciale acties uit om voertuigen met te luide muziekapparatuur te controleren - zoals Operatie Monitora Belém, in de hoofdstad van Pará, en Operatie Silere, in Belém.De grenswaarden zijn in elke gemeente bij wet vastgesteld en zijn normaal gesproken onderverdeeld per tijdzone. In woonwijken in Rio de Janeiro zijn ze bijvoorbeeld vastgesteld op 50 dB overdag en 45 dB 's nachts; in de hoofdstad van Bahia is dat 70 dB overdag en 60 dB 's nachts (ter vergelijking: 60 dB komt overeen met een radio op middelhoog volume). Raadpleeg het verantwoordelijke orgaan in uwWat de snelheid betreft, is het beter om je niet op te winden. De autoriteiten vermijden een termijn te noemen voor het oplossen van het probleem en zeggen dat de service afhangt van de planning van de inspecteurs en de prioriteit van het voorval.

  Gids voor wie bouwt, garantie voor wie leeft

  De normen die eerder door ABNT werden ontwikkeld, gaven alleen geluidslimieten aan in binnen- en buitenruimten om het comfort te garanderen. "Geen enkele norm bood constructieve richtlijnen. NBR 15.575 vult deze leemte", zegt Marcelo. "De verandering is radicaal omdat nieuwe huizen en gebouwen nu voor het eerst parameters hebben om te volgen", voegt ingenieur Davi Akkerman, voorzitter vanHet is de moeite waard eraan te herinneren dat het volgens de consumentenbeschermingscode als een onrechtmatige praktijk wordt beschouwd om een product of dienst op de markt te brengen dat niet in overeenstemming is met de normen die door ABNT zijn uitgevaardigd: "Als een bouwbedrijf de regel niet naleeft en de bewoner besluit in beroep te gaan bij de rechtbank, kan NBR 15.575 leiden tot een gunstige beslissing voor de klager",merkt Marcelo op.

  Hoeveel decibel kan de gipsplaatcoating isoleren?

  Dunne gemetselde muren isoleren gewoonlijk minder dan 40 dB, een index die door de ABNT-primer als laag wordt beschouwd - volgens NBR 15.575 moet het minimum tussen 40 en 44 dB liggen, zodat een luid gesprek in de kamer ernaast hoorbaar maar niet verstaanbaar is. Met de toevoeging van een gipsplaatsysteem zoals hiernaast beschreven, met een plaat gipsplaat en een laag minerale wol, wordt de isolatieHet numerieke verschil lijkt klein, maar in decibel is het enorm, aangezien het volume elke 3 dB verdubbelt. Met een praktisch voorbeeld is het gemakkelijk te begrijpen: "Als ik een blender heb die 80 dB produceert en ernaast een andere die net hetzelfde geluid produceert, dan zal de meting hetzelfde zijn.Dit komt omdat het geluid wordt gemeten op een schaal die logaritmisch wordt genoemd en die anders is dan de schaal die wij gewend zijn", legt Marcelo uit. Volgens deze redenering is het correct om te zeggen dat een muur die 50 dB weergeeft meer dan drie keer de isolatiecapaciteit heeft van een muur die 40 dB weergeeft.Als je een deur koopt en je vindt er een die 20 dB isoleert en een andere die 23 dB isoleert, vergis je dan niet: de eerste biedt de helft van het akoestisch comfort van de tweede.

  Prijzen tussen 7 en 21 mei 2014, onder voorbehoud.

  Brandon Miller

  Brandon Miller is een ervaren interieurontwerper en architect met meer dan tien jaar ervaring in de branche. Na het behalen van zijn diploma in architectuur, ging hij werken met enkele van de beste ontwerpbureaus in het land, waar hij zijn vaardigheden aanscherpte en de ins en outs van het veld leerde kennen. Uiteindelijk ging hij zelfstandig verder en richtte hij zijn eigen ontwerpbureau op dat zich richtte op het creëren van mooie en functionele ruimtes die perfect aansluiten bij de behoeften en voorkeuren van zijn klanten.Via zijn blog, Follow Interior Design Tips, Architecture, deelt Brandon zijn inzichten en expertise met anderen die gepassioneerd zijn door interieurontwerp en architectuur. Op basis van zijn jarenlange ervaring geeft hij waardevol advies over alles, van het kiezen van het juiste kleurenpalet voor een kamer tot het kiezen van het perfecte meubilair voor een ruimte. Met een scherp oog voor detail en een diep begrip van de principes die ten grondslag liggen aan geweldig design, is Brandon's blog een go-to-resource voor iedereen die een prachtig en functioneel huis of kantoor wil creëren.