Gordijnen: een verklarende woordenlijst van 25 technische termen

 Gordijnen: een verklarende woordenlijst van 25 technische termen

Brandon Miller

  Het is niet altijd gemakkelijk om professionals in te huren die gespecialiseerd zijn in gordijnen - het gesprek struikelt al snel over bijna onbegrijpelijk jargon. Weet je het verschil niet tussen zeilringen en oogjes? Of waar een klem voor dient? Wij leggen het uit!

  Tules - Metalen, houten of plastic ringen die het gordijn aan de roede ondersteunen.

  Bandon - Een stoffen ornament dat aan de bovenkant van het gordijn wordt bevestigd om het te versieren of om de rail te verbergen.

  Bar - Of zoom, is de vouw die aan de onderkant is genaaid en die het kledingstuk afwerkt.

  Blecaute - Een volwaardig gordijn dat het licht volledig buitensluit, gemaakt van PVC of een mengsel van dit materiaal en stof.

  Klem - Koord of band met de functie om het gordijn aan de zijkanten vast te binden als het open is. Hetzelfde als klem.

  Chumbinho - Metalen staaf, bedekt met stof, die verborgen zit in de stang. Het doel is om gewicht toe te voegen en te voorkomen dat het kledingstuk te dun wordt.

  Het moet tijdens het wassen worden verwijderd.

  Tailleband - Een soort staaf aan de bovenkant van het gordijn waar versieringen zoals vlieseline en franjes worden genaaid.

  Zie ook: 50 jaar Orelhão: een herkenningspunt van nostalgisch stadsontwerp

  Tussenvoering - Goed gestructureerde stof die stevigheid geeft aan de tailleband (gebruikt in kragen).

  Voering - Het is gemaakt van gladde, neutrale stof en is een optioneel accessoire dat de hoofdstof beschermt tegen de zon en de transparantie ervan vermindert, maar ook de thermisch-akoestische isolatie en de lichtsterkteregeling versterkt.

  Franzidor - Je kunt kiezen uit verschillende modellen, afhankelijk van het aantal en de stijl van de gewenste plooien.

  Klemhaak - Beugel, meestal van metaal, die aan de muur wordt geschroefd om de klem te bevestigen.

  Oogbouten - Metalen, houten of plastic hoepels die rond openingen in de tailleband worden bevestigd, waardoor het gordijn aan de roede kan worden gehangen.

  Paneel - Gordijn gevormd door panelen - meestal gemaakt van dikke stof zoals canvas - die horizontaal over een rail lopen.

  Tip - Een accessoire dat de uiteinden van de hengel afwerkt en versiert.

  Zie ook: "Kleed je aan met mij": leer hoe je looks samenstelt zonder rommel

  Amerikaanse vouw - Plooi de bovenste plooi van het gordijn (de tailleband) drie keer in, zodat er een verhoogde volant ontstaat.

  Vrouwelijke plooi - Bestaat uit twee vouwen, in tegengestelde richting, die elkaar ontmoeten aan de rechterkant (voorkant) van de stof.

  Mannelijke plooi - Het bestaat uit twee plooien, in tegengestelde richting, die samenkomen aan de achterkant van de stof. Met andere woorden, het is bijna zoals de vrouwelijke plooi gezien vanaf de achterkant.

  Paulista of golfvouw - Vouwen in beide richtingen, die een rimpeleffect veroorzaken.

  Zwenkwiel - Een accessoire met wieltjes die aan de stof moeten worden genaaid, zodat het gordijn op rails kan lopen.

  Sanca - Een structuur van hout, plastic, gips of metaal, bevestigd aan het plafond, om de rail of roede te verbergen. Hetzelfde als gordijn.

  Terminal - Dit kleine stukje wordt op de rail gemonteerd om de wielen op hun plaats te houden.

  Strips - Ze zijn bijna altijd gemaakt van dezelfde stof als het gordijn en worden gebruikt om het gordijn aan de roede te hangen of om de ringen te ondersteunen. Ze worden ook wel bandjes of riemen genoemd.

  Rail - Deze structuur wordt gebruikt om het gordijn op te hangen, zodat het kan glijden met behulp van wieltjes. Het kan dubbel of driedubbel zijn, voor de installatie van voering en verduistering. De plastic modellen, die vaker worden gebruikt omdat ze de wieltjes niet blokkeren, worden Zwitserse rails genoemd.

  Staaf - Een houten, metalen of plastic staaf die, gesteund op steunen (plafond of muur), het gordijn vasthoudt.

  Sjaal - Stof over het gordijn, met bies aan de zijkant, voor een decoratief effect.

  Als je het aandurft om je eigen gordijn met franjes te maken, bekijk dan de tips van Elenice Felix de Souza, verantwoordelijk voor de productie van Angelina Cortinas.

  Meet het raam zorgvuldig op en neem de maten mee naar de winkel zodat de verkoopmedewerker de hoeveelheid stof kan berekenen, want de rollen variëren in breedte, afhankelijk van de weving en de fabrikant. Vergeet niet het model van het gordijn en de plooien door te geven - de plooien met franjes nemen gemiddeld twee keer de breedte van het raam in beslag.

  Begin met de afwerking aan de zijkanten: de plooien van 1,5 cm worden afgewerkt met een rechte steek.

  Om het gordijn zwaarder en mooier te maken, laat je een royale lat, minstens 10 cm hoog.

  Naai de tailleband door een plooi van 8 cm te maken aan de bovenkant van de stof. Haal daarbinnen een strook stof - dezelfde als die voor het gordijn of een kneedbare draad - in de exacte breedte van de stok. Speld de uiteinden vast, verdeel de franje met je handen, speld en strijk een rechte naad om hem vast te zetten.

  Je kunt ze op de stof naaien of ze bevestigen met krokodillenhangers die je gemakkelijk kunt verwijderen om het gordijn te wassen.

  Brandon Miller

  Brandon Miller is een ervaren interieurontwerper en architect met meer dan tien jaar ervaring in de branche. Na het behalen van zijn diploma in architectuur, ging hij werken met enkele van de beste ontwerpbureaus in het land, waar hij zijn vaardigheden aanscherpte en de ins en outs van het veld leerde kennen. Uiteindelijk ging hij zelfstandig verder en richtte hij zijn eigen ontwerpbureau op dat zich richtte op het creëren van mooie en functionele ruimtes die perfect aansluiten bij de behoeften en voorkeuren van zijn klanten.Via zijn blog, Follow Interior Design Tips, Architecture, deelt Brandon zijn inzichten en expertise met anderen die gepassioneerd zijn door interieurontwerp en architectuur. Op basis van zijn jarenlange ervaring geeft hij waardevol advies over alles, van het kiezen van het juiste kleurenpalet voor een kamer tot het kiezen van het perfecte meubilair voor een ruimte. Met een scherp oog voor detail en een diep begrip van de principes die ten grondslag liggen aan geweldig design, is Brandon's blog een go-to-resource voor iedereen die een prachtig en functioneel huis of kantoor wil creëren.